ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home KİŞİSEL GELİŞİM KİŞİSEL GELİŞİM Beden Dilinde Eller ve El Hareketlerinin Anlamı

Beden Dilinde Eller ve El Hareketlerinin Anlamı

e-Posta Yazdır PDF

Eller bir insanın düşüncesini kolay bir şekilde ifade etmesi için kullandığı organlardır. Bundan dolayı eller, beden dilinde gözlerden sonra en çok dikkat edilen organ olmaktadır. Eller özellikle önemli görülen konuyu vurgulamakta kullanılır. El hareketleri, konuşmayı kolaylaştırıcı bir etki sağlamakta ve daha relaks( rahat ), daha hızlı, daha anlaşılır, daha vurgulu konuşmaya yardımcı olmaktadır. El hareketlerinin konuşmayı kolaylaştırıcı etkisi olmasından dolayı, telefonda konuşan kişiler bile, karşı taraf kendilerini görmediği halde el, kol hareketinde bulunarak kendi konuşmalarına yardımcı olmaya çalışırlar. Eller aynı zamanda kişi için en önemli savunma aracıdır.

Ellerin vücuda doğru yaklaştırılması, gerginliğin, güvensizliğin ve teslimiyetin ifadesidir. Çok iyi konuşan insanlar bile, ellerini bacaklarına yapıştırdıklarında ve ellerini kullanamadıklarında konuşması yavaşlamakta, kişinin konuşması zayıf ve vurgusuz olmaktadır. Yani eller vücuda yapışık bir şekildeyken kişi fazla uzun konuşamaz. Askerlerin hazır ol vaziyetinde bekletilmesi onların, konuşmalarının istenilmediğini göstermektedir. Yani yorum yapma, konuşma, düşünme anlamına gelmekte ve bundan dolayı askerlerin vücut dilleri de bu anlama gelecek şekle sokulmaktadır.

Eller bacaklara yapışık bir şekilde dururken kişi hem rahat konuşamamakta hem de yaratıcı bir şekilde düşünememektedir. Eğer kişinin düşünmesine ve konuşmasına engel olmak istiyorsanız, kişinin ellerini bacaklarına yapıştırmasını sağlamanız yeterli olacaktır. Kişi bu duruş şeklindeyken yaratıcı düşünemediği gibi aynı zamanda da konuşamayacaktır. Eğer bu şekli alan kişi konuşmakta ise bir süre sonra konuşmasında aksaklıklar başlayacak ve kişi konuşmasını sonlandıracaktır. Askerlerin bu duruş şeklindeyken kesik kesik cevap vermelerinin nedeni budur. Bir öğrenciye herhangi bir konuyu anlattırırken bu şekilde durması istenirse, öğrenci çok kısa bir süre sonra teklemeye başlayacak ve daha sonra anlatması tamamıyla kesilecektir. Çünkü öğrenci bu duruş şeklindeyken düşünememektedir. Vücudun bu şekle sokulması hem düşünmeyi hem de konuşmayı engellemektedir.

3396_imagescokjh

Avuçların yukarı doğru olması, sana tehdit oluşturmuyorum, ellerim boş, ellerimde sana zarar verecek hiçbir şey yok, sana tehlike arz etmiyorum, bana güvenebilirsin anlamlarına gelmektedir. Avuç içini gösteren kişi, ben sana zarar vermeyeceğim demek istiyordur. Ellerin yukarıya doğru kaldırılması da yine, kişinin zarar vermeyeceği anlamına gelmektedir. Yani ellerin yukarı doğru olması güveni temsil etmektedir. Bu harekette bulunan kişi bana güvenebilirsiniz demek istiyordur. Siyasetçiler bundan dolayı seçim meydanlarında otobüslerin üzerinde iken, meydandaki kişilere seslenecekleri zaman önce ellerini avuçlarını gösterecek şekilde havaya kaldırırlar. Böylelikle meydandaki kişilere benden size zarar gelmez, ellerimde size zarar verecek hiçbir şey yok, ben size tehdit oluşturmak için buraya gelmedim, bana güvenebilirsiniz imajı vermeye çalışmaktadırlar. Eller bir insanın saldırabileceği, zarar verebileceği en önemli araçtır. Yani eller insanın en önemli savunma mekanizmalarından birisidir. Bundan dolayı polisler bir suçluyu yakaladıklarında hemen eller yukarı derler ve ellerini görebileceğimiz bir yere koy ya da başının üzerine koy diyerek kişinin ellerini kullanmasına engel olurlar. Çünkü yakalanan kişi ancak elleriyle bir saldırıda bulunabilir. Ellerin boş olarak karşı tarafa gösterilmesi, sana zarar vermek istemiyorum, senin için tehlike değilim imajını vermeye çalışmaktadır. Aslında bu imajı bilinçli bir şekilde algılayamıyoruz bu çok önemli bir noktadır. Siz bu hareketi yaptığınız zaman karşınızdaki kişinin bilinçaltı ve bilinçdışı otomatik olarak bu kişi bana zarar vermeyecek şeklinde algılamaktadır. Dilencilerinde avuçlarını açarak yardım istemelerinin temelinde bu yatmaktadır. Yani ben sana zara vermeyeceğim, sana karşı kötü bir niyetim yok, sana güveniyorum ve senden yardım istiyorum, lütfen beni geri çevirme imajı vermektir. Avuç içlerinin yukarı doğru tutulması aynı zamanda bu hareketi yapan kişinin karşı tarafa tabi olduğunun da bir göstergesidir. Yani avuç içi yukarı bakan kişi, karşı tarafa tabi olmayı kabul etmiş demektir. Bu kişinin karşısında ki kişinin hâkimiyeti altına girmeyi de kabul ettiği anlamına gelmektedir.

3396_beden14ey

Avuç içlerinin yukarı kaldırılması zaferin, gücün simgesidir. Kişi bir zafer kazandığında avuçları yukarı gelecek şekilde ellerini havaya kaldırır. Boks maçlarında da kazanan kişinin eli yukarıya kaldırılırken kaybeden kişinin eli aşağıda bırakılmaktadır. Siyasetçilerde bu hareketi kullanarak kendilerinin güçlü olduklarını ve zaferin kendilerine ait olduğunu göstermeye çalışırlar.

Avuç içlerini saklayan kişiler bir şeyler saklıyor olabileceği gibi yalanda söylüyor olabilirler. Çocuklar yalan söylediklerinde ellerini arkalarına koyarlar. Örneğin çocuk vazoyu kırdığı zaman annesi vazoyu kim kırdı diye sorduğunda çocuk suç aleti olan ellerini hemen arkasına saklayarak ben kırmadım der. Avuç içinin gizlenerek gösterilmemesi kişilerin bir şeyler sakladığının göstergesidir. Çünkü avuç içleri doğruluğun, güvenin göstergesidir. Kişi bir şeyler saklarken ya da yalan söylerken doğruluğun simgesi olan avuç içinin gösterilmesi kişiyi rahatsız edeceğinden dolayı kişi avuç içlerini saklama çabası içine girecektir. Bundan dolayı yalan söyleyen ya da bir şeyler saklayan kişiler avuçlarını gizlemeye çalışacaklardır. Avuçları gizlemenin en kolay yolu ise elleri ya cebe sokmak ya da arkaya almaktır. Eğer bir konuşma esnasında karşınızda ki kişi birden ellerini saklama çabası içerisine giriyorsa ya söylediklerinde bir yalan vardır ya da size söylemediği, sizden gizlediği bir şeyler vardır. Bu kişilere benden ne gizliyorsun diye sorulduğu takdirde muhtemelen kişi kekelemeye başlayacak ve kaçamak cevaplar verecektir.

Avuçlar yere bakıyorsa kişi hâkimiyet bende, siz bana tabisiniz demek istiyordur. Bu hareket Hitlerin meşhur hareketidir. Bu hareketiyle Hitler, herkesin kendisine tabi olduğunu ve hâkimiyetin kendisinde olduğunu belirtmektedir. Burada bu hareketi yapan kişi, karşısındaki kişiye sen benim elimin altındasın yani hâkimiyetimin altındasın demek istiyordur. Bir topluluğun karşısında, çok gürültü olduğunda kişi hiçbir şey söylemeden avuçları yere bakacak şekilde kolunu uzatarak yukarıdan aşağıya doğru indirdiği takdirde insanlar konuşmayı keser ve bu hareketi yapan kişiyi dinlerler. Eğer bir kişi çok hızlı konuşuyorsa ve size hiç fırsat vermiyorsa bu hareketi yaptığınız zaman kişi duraksamaya başlayacaktır. Çünkü bu hareket yani avuç içinin aşağıya bakması bilinçaltına sus konuşma mesajı vermektedir. Bu hareketle karşılaşan kişiler otomatik olarak susmakta ve bu hareketi yapan kişiyi dinlemektedirler.

Ellerin kenetli bir şekilde göğüsün üzerinde durması bir sıkıntının, bir gerginliğin belirtisi olmaktadır. Sıkıntı arttıkça kişinin elleri göbekten göğse doğru kayar. Yani sıkıntının, gerginliğin az olduğu durumda eller göbek üzerinde kenetlenmiş bir şekilde durur. Sıkıntı arttıkça göbek üzerinde ki kenetli eller yukarı doğru kaydırılarak göğüs üzerine konulmaktadır. Bir konuşma esnasında karşınızdaki kişi ellerini birbirine kenetler ve göbek hizasında tutarsa bu hareket kişinin konuşulan konudan ya da bulunulan ortamdan sıkıldığının bir göstergesidir. Kişinin göbek üzerindeki kenetli elleri eğer yukarı doğru hareketlenmeye başlamışsa bu hareket sıkıntının, gerginliğin had safhaya geldiğini belirtmektedir. Karşınızdaki kişi eğer böyle bir hareket sergilemekte ise sizin konuşulan konuyu değiştirmeniz ve ortamda biraz değişiklik yapmanız yerinde olacaktır.  Eğer kişi sıkıldığını belli ettiği halde konuda ya da ortamda bir değişiklik yapılmıyorsa büyük bir olasılıkla sıkılan kişi kısa bir süre sonra o ortamdan bir mazeret öne sürerek kaçacaktır.

İki elin parmaklarının açık bir şekilde parmak uçlarının birbirine değerek çatı gibi bir şekil alması, kişinin konuştuğu konuda uzman olduğunu gösterir. Eğer kişi ellerini çatı şeklinde yaparak konuşuyorsa, ben bu konuda uzman bir kişiyim ve söylediklerime harfiyen güvenebilirsiniz demek istemektedir. Konuşma esnasında böyle bir hareket sergilerseniz karşı tarafın size güvenmesini sağlamış olursunuz. Yani karşı tarafın, bu kişi konusunda uzman ve ben onun söylediklerine güvenebilirim şeklinde düşünmesini sağlayacaktır. Eğer konuşurken karşınızdaki kişi böyle bir harekette bulunuyorsa bu hareket kişinin konuştuğu konuda uzman olduğunu ve o kişinin söylediklerine güvenebileceğinizi anlatmaktadır. Çok iyi bildiğiniz konularda bu hareketi yaparak konuşmanız, karşı tarafın size güven duymasını sağlayacaktır.

Eller önde başparmaklar birbirini kavrayacak şekilde, avuç içleri birbirine değerek, bir elin işaret parmağı ile başparmağının arasından diğer elin dört parmağı çıkartılarak ellerin birbirine kenetlenmesi, hoşgörü beklentisinin olduğunu göstermektedir. Bu hareket aynı zamanda seni dinlemeye hazırım ve sana karşı bir muhabbet besliyorum anlamına da gelmektedir. Bu hareket bu anlamalarının yanında birlik ve beraberliğinde göstergesidir. Yani biz seninle biriz, seninle ayrımız gayrımız yok anlamına da gelmektedir. Birisine bir muhabbet besliyorsanız ve o kişiyi dinlemeye hazırsanız kişinin ihtiyacı olan hoşgörüyü gösterebilecekseniz, o kişiyle kendinizi ayrı tutmuyorsanız bu hareketi yapmanız yeterli olacaktır. Bakın burada tek bir hareket ile karşı tarafa birden fazla mesaj verilebilmektedir. Bu ne kadar güzel bir şeydir.

Elleri ovuşturmak bir fırsat yakalandığının göstergesidir. Eğer kişi ellerini hızlı hızlı ovuşturuyorsa olumlu, yavaş yavaş ovuşturuyorsa olumsuz bir düşünce içerisinde olduğunu göstermektedir. Eğer karşınızdaki kişi ellerini hızlı hızlı ovuşturuyorsa, aylardır beklediğim fırsatı yakaladım ve bu fırsatı kullanarak seni mutlu edebileceğim demek istiyordur. Eğer karşınızdaki kişi ellerini yavaş yavaş ovuşturuyorsa, oh nihayet yıllar sonra aradığım fırsatı elde ettim ve kozlar artık benim elimde bu fırsatı senin ipini çekmek için kullanacağım demek istiyordur. Çünkü ellerin yavaş yavaş ovuşturulması hayra alamet değildir.

Başparmak özgüveni ve rekabeti temsil eder. Birisi size başparmağını çok bariz bir şekilde gösteriyor ise, bu kişinin kendine güveninin yüksek olduğunun ve sizinle rekabet etmeye hazır olduğunun bir göstergesidir. Yani kişi ben kendime güveniyorum ve seninle rekabet etmeye hazırım demek istemektedir. Başparmaklar dışarıda kalacak şekilde ellerin ceplere sokulması asiliğin, rekabetin ve boyun eğmemenin göstergesidir. Bu hareket genellikle 15-18 yaş gurubunda kullanılan bir hareket olmaktadır. Bu yaş grubundaki kişiler ellerinin başparmakları dışarıda kalacak şekilde pantolonlarının arka cebine sokarak kendilerinin kimseye boyun eğmeyeceği imajını vermeye çalışmaktadırlar.

Kendilerine gereğinden fazla güvenen insanlar başparmaklarını çok bariz bir şekilde karşı tarafa gösterirler. Bazı durumlarda diğer dört parmağın avuç içine kapatılarak sadece başparmağın iç kısmının başparmak yukarıyı gösterecek şekilde karşı tarafa gösterilmesi tamam anlamına gelmektedir. Bu hareket eğer dağlıçsanız yukarı çık anlamında kullanılmaktadır. Kişiler bir iş üzerinde çalışıyorlar ve eğer seslerini duyuracak kadar da yakın değillerse işin olup olmadığını bu hareketi yaparak karşı tarafa anlatırlar. Diğer dört parmağın avuç içine kapatılarak sadece başparmağın iç kısmının başparmak aşağıyı gösterecek şekilde karşı tarafa gösterilmesi hayır anlamına gelmektedir. Yani bu hareketi yapan kişi üzerinde çalıştığımız iş olmadı demek istiyordur. Bazen bu hareket aşağıya in anlamında kullanılmaktadır.

İşaret parmağı otoriteyi temsil eder. İşaret parmağını sallayarak konuşmak tehdit içermektedir. Bu davranışta bulunan kişi otorite olduğunu, güçlü olduğunu ispata çalışıyor demektir. Toplum tarafından çok beğenilen bir davranış değildir. Birisine işaret parmağınızı uzatarak suçlamaya çalıştığınız zaman, bu davranışınızda ki küçük bir ayrıntıyı gözden kaçırmış olmaktasınız. İşaret parmağının karşıya uzatılması, diğer üç parmağın kendinize uzatılması demek olmaktadır. Yani eğer karşınızdaki kişiye işaret parmağınızı uzatarak sen işe yaramaz bir insansın derken aynı sözü kendine üç parmakla söylemiş olmaktasın. Çünkü bir parmağınız karşınızdaki kişiyi gösterirken üç parmağınız kendinizi göstermektedir. Yani karşınızdaki kişiye söylediğiniz herhangi bir şeyi kendinize üç katıyla söylemektesiniz. Bundan dolayı bu hareketi yaparken iki kez düşünmenizi tavsiye ederim.

Bizim kültürümüzde işaret parmağının çok kullanılması pek hoş karşılanmamaktadır. Eğer bu hareket el yumruk yapılarak karşıya gösteriliyorsa bu kişinin şiddet meylinin daha da fazla olduğunu göstermektedir. Böyle bir harekette bulunan kişinin yanında fazla kalmamak yerinde bir davranış olacaktır. Çünkü kişi her an size zarar verebilecek durumdadır. Bazı durumlarda sadece işaret parmağının havaya kaldırılması yani diğer bütün parmaklar avuç içine kapatılarak işaret parmağının yukarı kaldırılması konuşmak için söz istenildiğini göstermektedir. Öğrenciler konuşmak istediklerinde bu harekette bulunarak öğretmenlerinden konuşma için izin istemektedirler. Normal konuşmalarda bu hareket pek kullanılmamaktadır. Yani günlük diyalog içinde olan kişiler konuşmak istediklerinde böyle bir harekette bulunmazlar ve bu isteklerini genelde sözel olarak dile getirirler. Ancak konuşmada eğer bir otorite var ise genelde yetişkin kişiler parmaklarını değil de ellerini yukarı kaldırarak söz hakkı istemektedirler.

İşaret parmağı üste başparmak alta gelecek şekilde bu iki parmağın birleştirilerek yuvarlak yapılması, çok güzel anlamına gelmektedir. Bu hareketin çok güzel, on numara anlamına gelebilmesi için, iki parmak bu şekildeyken diğer üç parmağın yukarı bakması gerekmektedir. Eğer diğer üç parmak aşağı bakacak şekilde bu hareket yapılıyorsa küfür anlamına gelmektedir. Yani yukarıdaki hareket tamamıyla tersine çevrildi ve başparmak yukarı işaret parmağı aşağı bacak şekilde bu iki parmak birleştirilerek yuvarlak yapıldıysa küfür etmek anlamındadır. Bundan dolayı sakın ola ki dışarıda böyle bir harekette bulunmayın yoksa bir araba dolusu dayağı yersiniz.

Başparmağın, işaret parmağının, yüzük parmağının ve serçe parmağının avuç içine doğru kapatılarak orta parmağın yukarı kaldırılması hemen hemen bütün toplumlarda küfür etmek anlamındadır. Bundan dolayı bu tarz hareketleri hiçbir yerde kullanmanız önerilmemektedir.

Bir elin yumruk yapılarak diğer elin avuç içinden sıyrılarak dirseğe kadar getirilmesi de yine küfür etmek anlamındadır. Bazı hareketler küfür anlamında olduğu için kişilerin hareketlerine çok dikkat etmesi gerekmektedir ki ters bir tepkiyle karşılaşmasın.

3396_imageshk

Ellerin yumruk yapılması öfkenin bir belirtisidir. Ancak ellerin yumruk yapılarak havaya kaldırılması mutluluğun simgesidir. Genelde çok mutlu olan insanlar bu mutluluklarını dile getirirken ellerini yumruk yaparak havaya kaldırmaktadırlar. Bu hareketiyle kişi sevincini göstermeye çalışmaktadır. Ancak elin yumruk yapılarak karşıya gösterilmesi, masaya vurulması veya tek elin yumruk yapılarak havaya kaldırılması öfkenin göstergesidir. Bu harekette bulunan kişi bir anlamda karşıya gözdağı vermeye çalışmakta ve bana yaklaşma her an sana zarar verebilirim demek istemektedir.

El sıkışmak, yabancı bir insanla iletişim kurmanın en önemli noktasıdır. Dokunmanın ilk aşaması el sıkışmaktır. Birbirlerine dargın olan kişilerin sıcak bir el sıkışması arada ki bütün buzları eritir. Tokalaşma diyalogu güçlendirip, konuşmayı kolaylaştırır. Tokalaşma statüsü yüksek olan kişi, diğer kişiden daha önce elini uzatır. Erkek ve bayan tokalaşmalarında öncelik bayana verilmelidir. Yani önce bayan elini uzatmalı daha sonra erkek uzatmalıdır. Eğer bayan elini uzatmıyorsa bu tokalaşmak istemediğinin bir göstergesi olmaktadır. Böyle durumlarda erkeğin elini uzatmaması yani tokalaşma girişiminde bulunmaması yerinde olur. Kişiler ne kadar uzun süre tokalaşıyorlarsa birbirleri ile o kadar fazla zaman geçirmek istedikleri anlamına gelmektedir. Yani ne kadar uzun tokalaş ılıyorsa sevgi ve muhabbet o kadar fazla olmaktadır. Tokalaşmanın süresi kısaldıkça geçirilmek istenilen zamanda azalmaktadır. Yani karşınızdaki kişi sizinle ne kadar kısa tokalaşıyorsa sizinle o kadar az zaman geçirmek istiyor demektir. Özentisiz tokalaşma kişinin orada olunmasından memnun olunmadığı anlamına gelmektedir. Yani karşınızdaki kişi sizinle özentisiz bir şekilde tokalaşıyor ise, kişi bu hareketiyle sizin orada bulunmanızdan memnun olmadığını göstermeye çalışıyor demektir.

Kişinin elinde tuttuğu çanta ne kadar ince ne kadar şık ve şifreliyse bu çantayı taşıyan kişi o kadar önemli bir kişidir. Taşınan çanta kişiye prestij( saygınlık, itibar ) sağlamaktadır. Statü arttıkça çanta taşımak ortadan kalkmaktadır. Çünkü çantayı o kişinin yerine başkası taşımaya başlar. Kişi çantayı iki eliyle birlikte tutuyorsa güven eksikliği var demektir. Genelde kendilerine güveni olmayan kişiler çantayı iki eliyle birlikte tutarlar. Eğer kişi oturduğunda çantasını kucağına alıyor ve dizlerinin üzerinde tutuyor veya çantasını dizlerinin üzerinde açıyorsa bu hareket kişinin gergin olduğunu göstermektedir. Genelde çok gergin olan kişiler çantalarını kucaklarının üzerine alır ve kollarını da üzerine koyarlar. Yani kişinin çantasını nereye koyduğuna bakılarak gergin olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilmektedir. En güzel şekil çantanın kişinin yan tarafında ve kişiye temas etmeyecek bir şekilde tutulmasıdır. Çantalarını yan tarafa ve kendilerine temas etmeyecek şekilde koyan kişiler kendilerine güvenen ve o anda çok rahat olan insanlardır. Çanta kişinin bedenine yaklaştıkça gerginlik artıyor demektir.

Sigara içmek bile ne yazık ki kişiye bir prestij sağlayabilmektedir. Kişinin sigarayı tutuş şeklinden ve dumanı nereye üflediğinden o kişinin ruh hali çıkarılabilmektedir. Kişinin sigaranın dumanını aşağıya üflemesi gergin ve olumsuz bir ruh hali içinde olduğunu gösterir. Sigaranın dumanını burundan çıkarmak her ne kadar duman aşağıya doğru gidiyor olsa da, eğer kafa birazcık yukarı doğruysa bu kişinin özgüvenli bir kişi olduğunu göstermektedir. Kendilerine çok güvenen insanlar kafalarını birazcık yukarı kaldırarak sigaranın dumanını burunlarından çıkarırlar. Eğer kişi başını aşağıya doğru eğerek sigaranın dumanını burnundan çıkarıyorsa ( tam bir boğa edası ) bu hareket o kişinin öfkeli ve gergin olduğunu göstermektedir.  Sigaranın dumanını hızlı bir şekilde kuvvetlice dışarı doğru üflemek de gerginliğin ve sinirin belirtisidir. Kül tablasına sigaranın külünü sert bir şekilde çırpmak da yine gerginliğin göstergesi olmaktadır.

Kaynakça:
Beden Dili Kursu

http://www.bilgiustam.com/beden-dilinde-eller-ve-el-hareketlerinin-anlami/

 

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 02:39
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1248
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2211386

Haberler

 

Kıymetini bilmek; Kaybedince arkasından ağlamak değil,

 

Yanındayken; Sımsıkı sarılmaktır sevdiğine….