ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home KİŞİSEL GELİŞİM ÇOCUK EĞİTİMİ İlköğretim İlk Kademe Yaş Dönemi

İlköğretim İlk Kademe Yaş Dönemi

e-Posta Yazdır PDF

Okul çağı, çocuğun aile yuvasından çıkıp dış dünyaya açıldığı toplumsal çevreye iyice karıştığı çağdır. Bu yaşa kadar kızlar tutum ve davranışlarını genellikle anne ile erkekler ise baba ile kurdukları özdeşim sonucu kazanmışlardır. Fakat okula başlamayla birlikte öğretmen davranışları da bu dönem çocuklarının davranışlarının şekillenmesinde etkili olmaktadır. Bu nedenle anne-baba ve öğretmen, model olduğunu asla unutmamalıdırÇocukta iyiyle kötüyü, doğru ile yanlışı seçme yeteneği yani üst benlik gelişmiştir. Çocuğun bağımlılığı azaldığından annesi, dünyasının ekseni olmaktan çıkmıştır. Bütün gününü anneden ayrı

olarak ya dışarıda oyunda ya da okulda geçirebilir.

Duygusal gelişimi
Bu dönemdeki çocukların en önemli duygusal ihtiyaçları sevilmek, beğenilmek, değer verilmektir. Anne, baba, öğretmen tarafından ne kadar ilgi ve şefkatle muamele görürlerse, ruh sağlıkları o kadar yerinde olur.  İlgi merkezi olma ve başarılı olma isteği kuvvetlidir. Gerçek başarılar elde edemezlerse, hayali başarılarla övündükleri görülür.Duygusal halleri çabuk değişir. Bu dönemde korku, öfke, kıskançlık, neşe, sevgi gibi duygular bir çocuğun gününü birbiri ardına doldurabilir.  Gündüzleri birkaç saat yalnız kalabilirler.  Çok çabuk motive olurlar, aynı oranda kendilerini çok çabuk beceriksiz olarak algılayabilirler. Her şeyin hepsini isterler. Paylaşmaktan kaçınırlar.  Kendine verilen cezalara tepki gösterirler. Bencil ve kavgacı olabilirler.  Bir şeye kızdığı zaman hemen tepki verirler.  Çok köklü kararlar verip, bunları uygulamaktan birden vazgeçebilirler.

İlgileri
Temsil oyunlarına, hayvanlara, şarkılı temsillere ilgi devam eder. Kızlar; büyükler gibi giyinmeye, evcilik oynamaya;  Erkekler; şoförlük, pilotluk, askerlik gibi oyunlar oynamaya yönelirler.  Böceklere ve diğer hayvanlara ilgi görülür. Küçük alışverişler ve ev işleri yapabilirler.  Bir enstrüman çalabilirler.  Uzunca süre sessiz oturabilirler. Yani kendisiyle gerçek nitelikte, birlikte eğitim uygulamaları yapabilecek bir çağa gelmişlerdir.  Boyamasını istediğiniz bir şeyi dışına taşırmadan boyayabilirler.  Yazı yazarken satırlara dikkat ederler.  Gözetmen eşliğinde yüzebilirler, takım sporlarında kurallara uyabilirler. Bedenen hayli hareketlidirler. Yuvarlanmaktan, güreş etmekten, toprak ve kumla oynayıp, çukur kazmaktan hayli hoşlanırlar.

Dil gelişimi
Bu dönemde dil çok zenginleşir. Çocuk, çok fazla kelime öğrenir.  Çocuğun sessiz okuması, sesli okumasına nazaran daha hızlıdır.  Çocuk, bu çağın sonuna doğru yabancı dil öğrenmeye hazır hale gelir.  Bu yaş çocukları konuşmaya, tekrarlamaya çok meraklıdırlar. Yazmaya ilgi ve merakları daha azdır.

6-7 yaş dönemi zihinsel gelişimi
Bu çağda çocuğun zihin gücü ve belleği bir hayli gelişir. Çocukta somut düşünce tarzı hâkimdir.  Duyguları ile düşünür. Gözlemler ve deneyler sonucu bir takım hükümler verebilir.  Bu dönemde "Toptan görüş" hâkimdir. Bu nedenle, okumayı öğretmek için harflerden başlamak yerine, çocuk için anlamlı olan cümle ve kelimelerden başlamak daha uygundur.His ve heyecanlarının etkisinde kalarak yargılara varırlar. Olayları objektif olarak eleştiremezler.  Sık sık kendilerini överler ancak bu dönemin sonunda kendi kusurlarını görmeye başlar ve eleştirirler.  Zamanı ayarlayamaz, ilerisi için plan yapamazlar.  Sayıları kavramaya başlarlar. Basit toplama - çıkarma hesapları yapabilirler.  Söylenenleri dikkatle dinlerler, dikkat süreleri oldukça uzamış durumdadır.

Ahlaki gelişimi
Bu dönemdeki çocukların iyilik ve kötülük kavramları, ana - babanın beğendiği ve beğenmediği davranışları ile ilgili olarak değişir. Davranışlarının büyükler tarafından beğenilmesine önem verirler. Kusurlu görünmek onları endişelendirir. Suçlanmak, eleştirilmek istemezler."Başkalarına zarar vermek kötüdür" gibi genel değer yargılarına varabilirler. Bu nedenle, bu dönemdeki çocuklara hangi davranışların iyi veya kötü olduğunu tanıtmak faydalıdır.Şikâyet etmeyi çok severler. Bu, onların ahlaki gelişimde kuralları katı bir biçimde algılamalarından ve davranışın altındaki niyeti henüz daha algılamamalarından kaynaklanır.

Aile ilişkileri
Aile büyüklerine karşı tavır takınırlar, yaramazlık yaparlar. Bazen de saygılı olurlar.Bu dönemdeki çocukta, çoğu zaman kişiliğini gösterme, bağımsız olabilme çabasıyla inatçılık, dik başlılık, itaatsizlik olabilir. Büyüklerinin her şeyi daha iyi bildikleri ve yaptıklarını düşünürler.Ana - babasını ve öğretmenlerini kendisine örnek seçerler. Kendini beğendirmek için elinden geleni yapar. Okulda günün önemli bir kısmının geçirilmesine rağmen, çocuğun ana - baba sevgi ve ilgisine ihtiyacı çok kuvvetlidir.Çok görülen şikâyet olayı, çok kere öğretmenin ilgisini çekmek için yapılır.  Tenkitler çocuklarda çok büyük etki yapar. Alay ve şakalardan alınırlar.

Arkadaş ilişkileri
Bu yaştaki çocuklar, grup halinde oyun oynayabilirler. Arkadaşlıkları kısa sürelidir. Genellikle yakın arkadaşlarını kendi cinslerinden seçerler.  Fakir - zengin ayrılığı gözetmezler. Fakat başka sınıf, okul ve çocuklarına karşı cephe alırlar.Giyim, konuşma, zevk bakımından çocuk, arkadaşlarını taklit eder ve bu konularda rekabete girerler.  Sosyal yönden saygınlık kazanmak amacıyla güç gösterimine girerler.  Eşya ve aileleriyle övündükleri görülür.  Arkadaşları önem kazanır. Grubun menfaati uğruna kendi ihtiyaçlarını erteleyebilirler.  İçinde bulundukları grupta prim yapan davranışları fark edip benimseyebilirler kavgaları, münakaşaları sık sık olur. Bu yaşlarda erkek çocukların fiziksel saldırganlığı, kız çocukların ise sözel saldırganlığı daha çok olur. Yabancı çevreye uyum sağlayabilirler.

ALINTIDIR

 

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 10:05
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1251
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2247811

Haberler

Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak lazım.

Necip Fazıl Kısakürek