ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home ALINTI YAZILAR PSİKOLOJİ Mobbing geldi, psikolojik dengeler bozuldu!

Mobbing geldi, psikolojik dengeler bozuldu!

e-Posta Yazdır PDF

Mobbing, özellikle iş yerlerinde uygulanan “psikolojik şiddet”tir. Latince’de, kuşatma, taciz etme, rahatsızlık verme, baskı, psikolojik kuşatma anlamında kullanılmakta olup, özellikle güç elinde olan kişilerin, diğerlerine uzun süreli ve sistematik olarak baskı uygulamasıdır.

Son günlerde iyice arttı! İnsani değerlerin değişmesi, kapital sistemin ilkeleri değil çıkarlarının olması durumunun neredeyse hayatımızın bir parçası haline gelmesi oluşturdu bu sonucu!

Neyle başlar? Alay, ima, gözün yan ucuyla aşağılar gibi bakma halleriyle başlayıp, daha belirgin davranış kalıplarının gelişmesine sebep olur. Masum başlama hallerine bakacak olursak; sözüm ona, refleksleri koşullandırmak ve iş yeri verimini artırmak gibi “askeri bir disiplin” mantığıyla işleyen sistem, günümüzde hayatı burnumuzdan getirmeye başladı.

Balık baştan kokar derler. Son yıllardaki ekonomik koşulların zorlaşması, işsizliğin artması, kimsenin kimseye minnet etmeyeceği “orman(!)” ortamlarını beraberinde getirdi. Çalışanlar değersizleştirildi. Sen gidersen, yenisi gelir mantığıyla yaklaşılmaya başlandı. Böylece iyice değersizleşen insanımız, adı öğretmen, doktor, fırıncı…vs. ne olursa olsun her sektörde horlanmaya ve birileri tarafından ezilmeye başlandı.

Zaten ezik bir yapısı olan Türk insanı, üst düzey görev kadrolarında bile ezilmeye devam etti.

İnsanların psikolojisi iyice bozulmaya başladı. İşsizlik çekenler ayrı zorlanıyor, iş bulup bir yerlerde çalışanlar ayrı!

Bence Batı’nın insanlığa yaptığı en büyük zulümlerden birisinin sonucudur mobbing! Paylaşmayı yok eden, üzüntüde/sevinçte, kederde/mutlulukta paylaşarak azaltıp çoğaltan mantığımızı yok ettiler.

Toplumsal hayatımızı elimizden alıp, yerine “bireysel hayat”lar bıraktılar avuçlarımıza. Biz el ele tutmuşluğun güvenli altyapısını unutup, avucumuza konulan kandırmaca tatlarla oyalanırken, birbirimizden nefret eder bulduk kendimizi. İki kuruşluk sermaye için yapmayacağımız çirkin yöntem kalmadı.

Gözü aydın olsun Batı’nın… ve Batı’yı ilahlaştırmaya çalışan insanların! Alın size tam da istediğiniz gibi “birey”leşmiş insanlar topluluğu! Birbirini sevmeyen; sadece kendisini düşünen; patronunun gözüne girebilmek için onlarca gözü çıkarmaktan hiç çekinmeyen…

Düzelecek… Bizi biz yapan “insani” değerlerimize sımsıkı tutunursak hepsi geçecek!

(Eğer biraz uzun diye okumaktan sıkılmazsanız ve tabii ki isterseniz, bir sonraki yazıda Mobbing’i daha detaylı yazar, baş etmek için neler yapabileceğiniz konusunda profesyonel/bilimsel bilgiler aktarırım.)
 

Mehtap KAYAOĞLU (Dn.Psikolog&Psikoterapist)
Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

Son Güncelleme: Cuma, 26 Nisan 2024 02:17  

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 02:17
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1250
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2233241

Haberler

Mevlana Derki...!

 

"İnsanda Güzel olan yüzdür, Yüzde Güzel olan gözdür, ama insanı insan yapan;

Ağzından çıkan sözdür"