ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home ALINTI YAZILAR KÖŞE YAZILARI Şükran duyduklarınızı bir günlüğüne kaydedin

Şükran duyduklarınızı bir günlüğüne kaydedin

e-Posta Yazdır PDF

İllinois Üniversitesi’nden Diener ve Seligman bir araştırma yapıyor ve kendini mutlu eden insanlara mutluluk kaynaklarını soruyor. Araştırma sonuçlarına göre en büyük mutluluk kaynağı, bakın ne çıkıyor?

Haber 7 yazarlığımın başladığı günden bu yana mutluluk üzerine yazıyorum. Beş aya yaklaşan süre içinde aynı konuyu ele almanın bir iyi bir de kötü yanı var. İyi yanı, okuyucuların aynı konu üzerinde birçok başlıkta okuma yaparak derin bir bilgi birikimine ve geniş bir bakış açısına sahip olması. Peş peşe okunan yazılar insana bir konuda daha geniş bir bakış açısı kazandırabiliyor. Aynı konuda peş peşe yazmanın kötü yanı ise konunun bir süre sonra okuyucuya sıkıcı gelmesi ve yazarın kendini tekrar etme tehlikesi.

Bu hafta ve önümüzdeki hafta mutluluk üzerine yapılan araştırmaları sizlerle paylaşmayı ve sonrasında pedagog sıfatıyla çocuk eğitimi üzerine bir yazı dizisi ele almayı düşünüyorum. Şimdi bilimsel araştırmaların mutluluk konusunda neler bulduğunu beraber inceleyelim.

İllinois Üniversitesi’nden Diener ve Seligman bir araştırma yapıyor ve kendini mutlu eden insanlara mutluluk kaynaklarını soruyor. Araştırma sonuçlarına göre en büyük mutluluk kaynağı, kişinin arkadaşlarına ve ailesine olan bağlılığı ile onlarla geçirdikleri zamanmış. Diener, uzun yıllar mutluluk üzerine araştırma yapmış ve hiçbir şeyin insani ilişkiler, bağlar ve sosyal destek kadar insanı mutlu etmediğini görmüş.

Seligman’ın mutluluk reçetesinin başında ise güçlü yönlerini belirlemek ve bunları hayatına yansıtmak yer alıyor. “İnsan yeteneklerini keşfettiğinde ve bu yeteneklerini hayatına aktardığında varoluşsal bir mutluluk yaşar.”  diyor Seligman.

Lyubomirsky, mutluluğu arttıran etkenler üzerinde araştırma yapan bir psikolog. Mutluluğu arttırmanın önemli yollarından biri olarak bizlere şükran duyduğumuz şeyleri bir günlüğüne kaydetmemizi öneriyor. Kendisi altı hafta boyunca haftada bir kere sahip oldukları değerli şeyler üzerine düşünerek bunları kaydeden kişilerin memnuniyetlerinin önemli ölçüde arttığını gözlemlemiş.

Lyubomirsky’e göre mutluluğu arttıran diğer bir yöntem de ilgi göstermek ve yardımseverlik. Huzur evlerini, çocuk esirgeme kurumlarını ve hastaları ziyaret etmenin; komşulara yardımcı olmanın mutluluğu arttırdığını söylüyor Lyubomirsky.

Psikolog Peterson ise bir önceki Logoterapi yazısında ele aldığım hayata anlam katmak konusuna değiniyor ve diyor ki: “Verici olmak, insanların hayatına katkı sağlamak ve insanlara ilgi göstermek hayatımıza anlam katar. Hayatımızda anlam olduğunda mutluluk da olur.”  Demek ki, insanın hayatına kattığı anlam aynı zamanda hayatına kattığı mutluluk anlamına geliyor.

Bu haftaki araştırmalara Lyubomirsky’nin bir söz ile son verelim: “Mutluluk kendinizi her gün yeniden adamanız gereken bir amaçtır ve mutluluk inancını her gün yeni baştan kurmak gerekir.”

Önümüzdeki haftanın gündeminde evlilik ve çocuk sahibi olmanın mutluluk konusu üzerindeki etkileri, en mutlu ülke araştırmaları, mizah ile mutluluk arasındaki ilişki ve Türk halkının mutluluk düzeyi üzerinde yapılan araştırmalar var.

Haftanızın mutlu geçmesi temennisiyle…

Psikolojik Danışman / Pedagog Mehmet Teber – Haber 7
Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

 

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 09:19
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1251
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2250835

Haberler

KİŞİSEL KALİTENİZİ ARTIRIN

[OLMASI GEREKENLER, OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ OLMALI]