ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home İSLAM OKUMALAR İslamla Şereflenen İlk On Beş Kadın

İslamla Şereflenen İlk On Beş Kadın

e-Posta Yazdır PDF
İslam'ın ilk yıllarında iman eden mü'minler arasında kadınların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Hangi yıla kadar kaç kişinin iman ettiğine dair net bir bilgi yoktur. Ancak dolaylı yollardan iman edenlerin sayısını kestirebiliyoruz. Üçüncü yıla kadar iman edenlerin sayısının erkekler arasında 39 kişi olduğu, Ömer bin Hattab radıyallahu anhın imanından anlaşılmaktadır. Yesrib'e hicrette ortaya çıkan rakamlardan da Mekke döneminin tamamında iman edenlerin sayısının binli rakamları zorlamadığı anlaşılmaktadır.
 
İz bırakan saliha hanımlar
 
İman edenlerin sayısının yüz kişi olduğu bir yerde eğer kadınlar yarıdan fazlasını oluşturuyorsa bu, kadınların imana yöneliş hamlesi açısından çok önemlidir. Özellikle ilk iman eden, ilk destek veren mü'minin kadın olduğunu da tekit etmekte yarar vardır.
 
İlk iman edenlerden söz edilirken, ilk deyiminin yaklaşık olarak Habeşistan'a hicrete kadar olan dönemi kapsadığını yuvarlak bir rakam olarak söyleyebiliriz. Bu ilk dönemde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin bisetine iman eden ve ona destek veren on dokuz kadın vardır ki, onlar bu ümmetin ilk on dokuzu olmada erkeklerden farklı bir durumda değildirler. Allah onlardan razı olsun. Kadın olmalarına rağmen erkeklerden önce davranmakla büyük bir şeref ve meziyetin sahibi olmuşlardır. İş iman işi ise, kadın erkek ayrımı hatadır. Doğru olan, yarışı kimin kazandığıdır. Yarışı da Hadice radıyallahu anha kazanmıştır. O ilk iman edendir. Evinde ilk namaz kılınandır. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemden sonra namazla şereflenen ilktir. Malını ve bedenini dinine adayan ilk erkek veya kadın mü'min odur. Allah ondan razı olsun.
 
İlk on beş
 
1) Hatice binti Huveylid radıyallahu anha
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin ilk hanımı, mü'minlerin annesidir. Ona altı çocuk doğurmuştur. Vahiy indikten sonra ona ilk muhatap olan o oldu. Hemen iman etti. İlk namaz onun hanesinde kılındı. İlk desteği o verdi.
 
2) Ümmülfadl radıyallahu anhaHadice'den sonra Mekke'de ilk iman eden odur. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de onu ziyaret eder, evinde öğle uykusu uyurdu. Abbas bin Abdülmuttalib'in hanımıdır. Yedi çocuk doğurdu.
 
3) Ümmü Eymen Bereket radıyallahu anha
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin dadılığını yapan Habeşli kadındır. İlk iman edenlerden oldu. Habeşistan'a ilk hicret edenlerdendi. Medine'ye de tek başına hicret etti. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ve ashabının ilgi odağı idi. Zeyd bin Harise ile evlendi.
 
4) Fatıma binti Hattab radıyallahu anhaÖmer radıyallahu anhın kardeşidir. İlk mü'minlerdendir. Eşi de iman etti. Ömer'in Müslüman olmasına vesile olan odur. Üç çocuk doğurdu.
 
5) Esma binti Ebi Bekr radıyallahu anhaAişe radıyallahu anhanın ablasıdır. On sekizinci Müslüman odur. Hamile olduğu halde Medine'ye hicret ederken Kuba'da Abdullah bin Zübeyr'i doğurdu. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin hicretinde önemli hizmetleri oldu.
 
6) Aişe binti Ebi Bekr radıyallahu anhaEbu Bekir ailesinden iman eden ikinci çocuk oldu. Genç yaşta da nübüvvet evine gelin olarak girdi.
 
7) Esma binti Selame radıyallahu anhaİlk iman edenlerden, ilk hicret edenlerdendir.
 
8) Esma binti Umeys radıyallahu anhaEşi Cafer bin Ebi Talib'le beraber Habeşistan'a ilk hicret edenlerdendir. Darulerkam devreye girmeden iman edenlerdendir. Cafer'in şehadetinden sonra da Ebu Bekir sonra Ali bin Ebi Talib'le evlendi.
 
9) Fükeyhe binti Yesa' radıyallahu anhaDarulerkam'dan önce iman edenlerdendir. Eşiyle beraber Habeşistan'a hicret etti. Eşi orada vefat edince Mekke'ye döndü.
 
10) Fatıma binti Mücellil radıyallahu anhaİlk Müslüman olanlardandır. İlk Habeşistan'a hicret edenlerdendir.
 
11) Emine binti Halef radıyallahu anhaİlk iman edenlerden ve ilk hicret edenlerdendir.
 
12) Ramle binti Ebi Avf radıyallahu anhaDarulerkam öncesinde iman edenlerdendir. Eşi ve kardeşi ile beraber Habeşistan'a hicret etti. Hicretinde doğum yaptı.
 
13) Sümeyye binti Habbat radıyallahu anhaYedinci Müslüman'dır. İlk işkence görenlerden oldu. İlk şehit odur. Meşhur sahabi Yasir'in annesidir.
 
14) Zinnire Rumiyye radıyallahu anhaİlk Müslümanlardandır. Ebu Cehil'in işkencesine muhatap olanlardandır. Ebu Bekir onu satın alıp azat etti.
 
15) Cariye binti Amilmüemmil radıyallahu anhaİlk iman edenlerden ve ilk işkence görenlerdendir.
 
Şüphesiz iman eden kadınların sayısı bu on beşle sınırlı değildir. Belki isimleri bize ulaşmamış ve ilkler arasında bulunan başkaları da vardır. Allah hepsinden razı olsun. Ama bunların ilk çileyi çeken, ilk örneği oluşturan, ilk hicrete tahammül eden kimlikleri kıyamet gününe kadar gelecek bütün mü'minler için örnek oluşturmaktadır. Her şeyin ilki zordur. Fetihten önce iman etmek zordur. Meydanlar açıldıktan sonra, Medine'ye servet yağdıktan sonra iman etmek kolaydır. Zor olan, kimsenin olmadığı zamanda ortaya çıkabilmektir. Bu mübarek kadınlar da böyle bir zoru başardılar. Allah onlardan razı olsun. İzlerini sürmeyi, şefaatlerine ermeyi dileriz Allah Teâlâ'dan.
 
 
 
Nureddin Yıldız
4 Şubat 2010 / Milli Gazete
 

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 19:22
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1251
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2249432

Haberler

SİTEMİZE KATKIDA BULUNUN. İNSANLARIMIZ GÜZEL ŞEYLERİ HAKEDİYOR

Ahmet TÜRKAN

ahmetturkan@gmail.com