ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home İSLAM HADİSLER KIRK HADIS

KIRK HADIS

e-Posta Yazdır PDF
 

1. Benimle dunya arasinda ne var? Allah'a yemin ederim ki, Benimle dunyanin misali, sicak bir gunde bir yolcunun, gunun bir saatinde bir agac golgesinde konaklayip sonra da yoluna devam etmesi gibidir. (Peygamberimiz s.a.s. bir hasir uzerine yaslanmislardi da hasir vucudunda iz yapmisti. Hz. Omer r.a. "iyice bir dosek alsaydiniz ya" dedi. Bu hadis varid oldu.)

Ravi: Hz. Ibni Abbas (r.anhuma)

2. Benim nazarimda, lohusaya taze hurma, hastaya da bal gibi sifa yoktur.

Ravi: Hz. Ebu Hureyre (r.a.)

 

3. Hic bir adam yoktur ki, odeme niyeti olan bir borclu olsun da, Allah (z.c.hz.)'nin yardimi onunla beraber olmasin.

Ravi: Hz. Meymune (r.anha)

 

4. Hic kimse yoktur ki, Allah'a bir dua etsin de, Allah istedigini ona vermesin veya kotulukten bir miktari onun uzerinden kaldirmasin. Sayet o dua masiyete ait veya silai Rahmi kesecek bir dua degilse.

Ravi: Hz. Cabir (r.a.)

 

5. Oldugunde pisman olmayan kimse yoktur. Iyi ise neden daha fazla iyilik yapmadi. Fena ise ne diye fenalikta takilip kaldi diye pisman olur.

Ravi: Hz. Ebu Hureyre (r.a.)

  

6. Insanlar icinde, kendisine imamin (sultanin) emrettigini Allah rizasi icin tutan, salih vezirden daha sevapli kimse yoktur.

Ravi: Hz. Aise (r.anha)

 

7. Derece cihetinden, soyledigini dogru soyleyen, adaletle idare eden ve merhametli olan imami adilden (Allah'a daha) sevgili yoktur.

Ravi: Hz. Enes (r.a.)

 

8. Bu ummette, bir bid'at (uydurma) icat eden adam, olmeden evvel mutlaka onun seyyiesine ugrar.

Ravi: Hz. Ibni Abbas (r.anhuma)

 

9.Cennette oyle koskler vardir ki, icindeki disindakini, disindaki icindekini gorur. Bunlar sozu hos, selami cok olana, yemegi cok yedirenlere, oruca devam edenlere ve gece namazi kilanlara verilir.

Ravi: Hz. Ibni Omer (r.anhuma)

10. Gerek kocayarak vefat etmis, gerek dusuk olmus, herkes otuz yasinda hasrolur. Cennetlik olanlarin yapisi Adem (a.s.) simasi, Yusuf (a.s.)suretinde ve Eyyub (a.s.) kalbinde olur. Cehennemlikler ise daglar gibi buyutulmus olur.

Ravi: Hz. Mikdam Ibni Madi Kerib (r.a.)

 

 

11. Bir kimse bir serceyi abes yere oldururse, o kus kiyamette soyle bagirir: "Yarabbi bu kulun beni abes olarak oldurdu. Hem kendisi faydalanmadi, hem de beni birakmadi ki senin arzinda yasayayim."

Ravi: Hz. Ibni Abbas (r.anhuma)

 

12. Herkesin kapisinda iki melek bulunur. Adam kapidan cikinca: "Ya alim veya muteallim ol, ucuncusu olma" derler.

Ravi: Hz. Ebu Hureyre (r.a.)

 

13. Olenlerden kimse yoktur ki, sozu ile ameli tartilmasin. Sozu amelinden agir gelenin ameli kabul olmaz. Eger ameli sozunden agir gelirse, ameli kabul edilir.

Ravi: Hz. Ebu Hureyre (r.a.)

 

14. Kiyamet gununde fakir-zengin herkes: Dunyada keske kit kanaat gecinseydik" derler.

Ravi: Hz. Enes (r.a.)

 

15. Ashabimdan biri bir memlekette olurse, kiyamette onlara rehber ve hem de nur olarak baas olur.

Ravi: Hz. Abdullah Ibni Bureyde (r.a.)

  

16. Herkesin basinda iki zincir vardir. Birisi yedi kat goge, birisi de yedi kat asagi iner. Eger tevazu gosterirse, Allah onu o zincirle yedi kat semaya yukseltir. Eger kibirlilik ederse, Allah onu o zincirle yedi kat yere alcaltir.

Ravi: Hz. Ibni Abbas (r.anhuma)

 

17. Bir imam (sultan) veya vali, kapisini ihtiyac sahiplerine, fakirlere ve miskinlere kapatirsa, Allah da gok kapilarini, onun fakirligi, haceti ve meskeneti aninda kendisinin uzerine kapatir.

Ravi: Hz. Amr Ibni Murre (r.a.)

 

18. Bir musluman kisi, bir musluman hastayi ziyarete giderse, Allah ona yetmis bin melek gonderir ve (o melekler) ziyaret gunun hangi saatinde olursa olsun, aksama kadar ve o ziyaret, gecenin hangi saatinde olursa olsun, sabaha kadar ona dua ederler.

Ravi: Hz. Ali (r.a.)

 

19. Bir muslumana bir musibet isabet ederde o mahzun olur ve "Inna lillahi ve inna ileyhi raciun" derse, Allah meleklere soyle buyurur: "Ben onun yuregini sizlattim, o sabirla karsiladi ve sevap umdu, onun sevabini Cennet kilin." Ve o kimse musibeti hatirlayip o sozu her defasinda tekrar ederse, Allah da ona ecrini yeniler.

Ravi: Hz. Zuhri (r.a.)

 

20. Bir kimse musluman bir kisiyi, onun irz ve serefine halel gelecek bir yerde yalniz birakirsa, Allah da onu Allah'in yardimini cok bekledigi bir sirada yalniz birakir. Bir adamda bir muslumana, irzina veya serefine halel gelecek bir yerde sahip cikarsa, Allah (z.c.hz.) de tam sirasinda ona sahip cikacaktir.

Ravi: Hz. Cabir (r.a.)

 

 

21. Bir kadin alaka cekici sekilde koku surer ve erkeklerde ona bakarsa, evine gelesiye kadar Allah'in gazabinda olur.

Ravi: Hz. Meymune (r.anha)

 

22. Muslumanlardan iki kisi (ana-baba) aralarinda iki veya uc cocuk vefat etsin de, o ikisi de sevap umsunlar ve sabretsinler, sonra da Cehennem gorsunler, bu olmaz.

Ravi: Hz. Ebu Zerr (r.a.)

 

23. On kisiye liderlik eden bir kimse kiyamette eli boynuna kelepceli olarak gelir ve onu bagindan ancak adaleti acar. (Yoksa Cehenneme girer)

Ravi: Hz. Saad (r.a.)

 

24. Arzda hic bir mevki yoktur ki, orda Allah'in ismi zikredilince o yer ferahlanmasin ve Allah'in zikri ile yerin yedi kat altina kadar ve etrafindaki yeryuzu kit'alarina karsi da iftihar arz etmesin. Bir mu'min bir yerde namaz kilmak isterse yer bezenir ve suslenir.(Gonul pasli olmasa bu gorulebilir.)

Ravi: Hz. Enes (r.a.)

 

25. Evinden ilim talebi icin cikan kimseye melekler, hosnutluklari sebepiyle, kanatlarini gererler.

Ravi: Hz. Safvan Ibni Assal (r.a.)

 

26. Kiramen-i Katibin melekleri kulun iki namazini Allah (z.c.hz.) ne pesi sira arzettiginde Allah Teala onlari sahit tutarak: "Ben bu kulun iki namazi arasindaki gunahlarini magfiret ettim" buyurur.

Ravi: Hz. Enes (r.a.)

 

27. Evinden cikan bir kimse icin kapida bayrak durur. Melegin elinde bir bayrak, seytanin elinde bir bayrak. Eger o adam Allah'in hoslanacagi bir is icin gidiyorsa, melek bayragini acar ve onu takip eder ve o kimse evine donunceye kadar melegin bayragi altinda kalmakta devam eder. Eger hoslanmayacagi bir is icin cikarsa, seytan bayragini acarak onu takip eder ve o da evine donunceye kadar seytanin bayragi altinda kalmakta devam eder.

Ravi: Hz. Ebu Hureyre (r.a.)

 

28. Bes ev halki olan yerde aralarinda namaz icin ezan okunmaz ve namaz icin kamet getirilmezse, seytan onlara yularini takmistir.

Ravi: Hz. Ebud Derda (r.a.)

 

29. Hic bir dua yoktur ki, Peygamber (s.a.s.) ve aline salat-u selam getirilinceye kadar kendisi ile gok arasinda bir perde olmasin. Bunu yapinca (Salat-u Selam getirilince) bu perde yirtilir ve dua yukselir. Bunu yapmazsa dua geri doner.

Ravi: Hz. Ali (r.a.)

 

30. Allah (z.c.hz.)'ne kulun duasinin en sevgilisi: "Allahummerham ummete Muhammedin rahmeten ammeh" seklinde dua etmesidir.

Ravi: Hz. Ebu Hureyre (r.a.)

 

 

31. Bir adamin Allah yolunda yuzu tozlanirsa, Allah Teala onun yuzunu kiyamet gununde emin kilar. Ayaklari Allah yolunda tozlanan adamin da, kiyamet gununde ayaklarini, Allah Cehennemden emin kilar.

Ravi: Hz. Ebu Umame (r.a.)

 

32. Bir musluman sabah namazindan sonra onbir defa ihlas okursa, kendisine Cennette burc ihsan olunur.

Ravi: Hz. Ebu Abdurrahman (r.a.)

 

33. Bir adam akrabasinin, yakininin kabrine gider, selam verir ve onun yaninda oturursa, selamini alir ve onunla yanindaki kalkincaya kadar unsiyet eder.

Ravi: Hz. Ebu Hureyre (r.a.)

 

34. Allah (z.c.hz.) bir kavme yagmuru rahmetinden, kitligi ise gadabindan verir.

Ravi: Hz. Ebu Umame (r.a.)

 

35. Zikirde "La ilahe illallah" dan, dualarda "istigfar" dan efdali yoktur.

Ravi: Hz. Ibni Amr (r.a.)

  

36. Kalplerde ayin bulutu gibi bulut vardir. Bulut kalkinca ay nasil parlarsa ve bulut galip gelince ay nasil kararirsa, kalp de oyledir.

Ravi: Hz. Ali (r.a.)

 

37. Mu'mine isabet eden hic bir hastalik ve agri yoktur ki, o muminin gunahina kefaret olmasin. Hatta ayagina batan diken ve ayaginin yaralanmasi bile.

Ravi: Hz. Aise (r.anha)

 

38. Bir adam yoktur ki anasinin, babasinin yuzune merhamet nazari ile baksin da kendisine makbul ve mebrur bir hac sevabi yazilmasin.

Ravi: Hz. Ibni Abbas (r.anhuma)

 

39. Bir adam yoktur ki, cocuguna Kur'an ogretsin de, kiyamette kendisine insanlarin mislini gormedigi taclar ve hulleler giydirilmis olmasin.

Ravi: Hz. Eban (r.a.)

 

40. Adem oglunun "Zikrullahsiz" gecirdigi hic bir saat yoktur ki, ondan dolayi kiyamet gununde hasret duymasin.

Ravi: Hz. Aise (r.anha)

Kaynak: "Ramuz El E-Hadis"
Kitabin Yazari: Ahmet Ziyauddin Gumushanevi
 

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 04:17
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1250
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2239507

Haberler

KİŞİSEL KALİTENİZİ ARTIRIN

[OLMASI GEREKENLER, OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ OLMALI]