ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home KİŞİSEL GELİŞİM ÇOCUK EĞİTİMİ MSG-MONO SODYUM GLUTAMAT TEHLİKE SAÇIYOR…

MSG-MONO SODYUM GLUTAMAT TEHLİKE SAÇIYOR…

e-Posta Yazdır PDF

 

Pek çok gıda maddesinde gizli veya açık kullanılmakta olan MSG(Mono sodyum glutamat) katkı maddesi üzerinde muhterem Prof.Dr.Mustafa Nutku hocamızın bize ulaşan bir yazısını dikkatinize sunuyoruz:

”MSG diye bir katkı maddesi var. Mono Sodyum Glutamat. Yiyeceklere konunca tadının beyin tarafından güzel algılanmasını sağlıyor. Tatlı, tuzlu farketmiyor, neye konsa tadi güzelmiş gibi geliyor. O yüzden üreticiler en berbat ürünlere dolduruyolar bunu. Bunun zararlarının hepsi çok sayıda çalısmayla kanıtlanmis ve bununla ilgili bir rapor Dünya Sağlık Örgütüne sunulmuş durumda. Internette arastırılabilir:

ZARARLARI:
- Bu madde nörotoksin. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Yol açtığı hastalıklar merkezi sinir sistemi tahribati ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları, Sara (epilepsi).
- Retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı)
- Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite
- Büyüme hormonu baskılanması
- Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet
- Böbrek ve karaciğerde hasar
- Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor yani bebek de aynı etkilere maruz kalabiliyor.

ŞU AN PIYASADAKI NEREDEYSE TÜM CIPSLERDE BU MADDE VAR. GÜVENLI OLDUĞUNU IDDIA EDEN CHEETOS'U BILE KONTROL ETTIM, VAR. TADINI GÜZELLEŞTIRMEK IÇIN HEPSI KULLANIYOR.

IÇINDE BULUNDUGU DIGER ÜRÜNLER KONUSUNDA BILGIM YOK, ETIKETLERI KONTROL ETMEKTE FAYDA VAR.

BU ZARARLAR ORTAYA ÇIKINCA MADDENIN İSMİNİ DEĞİŞTIRMEYE BAŞLADILAR. IÇINDE MSG, MONO SODYUM GLUTAMAT, GLUTAMIC ASIT KISACA GLUTAMIN VEYA GLUTAMAT BULUNAN SEYLERDEN UZAK DURULMALI.

ULUDAĞ SÖZLÜKTEN BAZI MADDELER

mono sodyum glutamat 

 

  1. "hazır çorbaların lezzeti nereden geliyor?" sorusunun cevabı maddedir..Bu maddenin özelliği aromayı artırmasıdır. Daha doğrusu aromanın daha keskin bir biçimde algılanmasına yol açması. Nasıl tuz yemeğe hoş bir lezzet verirse, 'mono sodyum glutamat' katılmış çorba ya da diğer yemekler de insana 'nefis' gelir. Kısaca 'MSG' denir....süt, et, domates, parmesan peyniri, mantar gibi doğal ürünlerde de bulunur. her şeyde olduğu gibi burada da 'azı karar, çoğu zarar'.durumu vardır.çok miktarda kanserojen etki yapar...
  2. türk gıda kodeksi yönetmeliğinden;

    Kimyasal adı: Monosodyum L-glutamat monohidrat
    Kimyasal formülü: C5H8NaNO4.H2O
    Molekül ağırlığı: 187.13
    Saflık: Susuz bazda içeriği, % 99.0'dan az ve % 101.0'dan fazla olmamalıdır
    Tanımlama: Beyaz, kokusuz kristaller veya kristal şeklinde toz 
  3.  L-glutamik asidin sodyum tuzudur. şeker pancarından doğrudan özütlenmek suretiyle veya şeker kamışı melasından özütlenmekle elde edilir. katıldığı gıda maddesindegıdaya özgü tad ve aromayı artırmak amacı ile kullanılmaktadır. daha çok et, çorba, balık, kümes hayvanları, salça ve soslara katılır. meyve yada meyve suları ve tatlılarda etkisi yoktur. çocuk mamalarında kullanımı kesinlikle yasaktır. beşinci duyu, lezzet olarak da bilinir, her türlü şarküteri ürününde vardır aman dikkat.
  4. kan şekerinde çok hızlı bir düşüş meydana getirdiğinden insanda sürekli acıkma hissi uyandıran katkıdır, bu özelliği hazır yiyecek sektöründe çok kullanılmasına sebep olmuştur, ayrıca yiyeceklerin tadlarını olağanüstü güzel göstermesi de kullanılmasında bir etkendir, gıda üreticileri yiyeceklerin içeriğinde bu maddeyi "kıvam arttırıcı" olarak kattıklarını belirtseler de kıvam arttırmakla uzaktan yakından bir alakası olmayan katkıdır. içinde bir aroma olan her tür gıda maddesinde kullanılır, özellikle soya sosunun yemeklere verdiği inanılmaz tadın en büyük etkenidir.
  5. sebep olabileceği rahatsızlıklar ALZHEiMER, PARKiNSON, HUNTiNGTON, SARA(Epilepsi), Retinal dejenerasyon (göz bozulması gibi bişey), Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, Büyüme hormonu baskılanması, Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı diyabet, Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar. ayrıca bu zımbırtı hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyormuş. bu ne demek? anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor demek. yanlız her duyduğuna inanmayan birisi olarak bir zamanlar yaptığım ufak bir araştıma bazı bilim çevrelerinin bu bahsi geçen yan etkilerin söz konusu olmadığını savunduğunu okumuşluğum da var.

    okumak, duymak ta bir yere kadar, gözümün gördüğüne inanırım. dünyanın en büyük obez ülkesi abd hazır gıdaların en çok kullanıldığı ülke. sevdiklerimizi CiPS, hazır et suları, hazır çorbalar, renkli yoğurtlar, dondurmalar, Hazır köfte harçları... gibi ürünlerden uzak tutarsak olası zararlarından korunabiliriz. bu madde zaten doğal haliyle, et, balık, domates, sebzeler ve tahıl ürünlerinde, soya, süt, patates, birçok çeşit peynirde muvcut. yok, illede ben almak istiyorum diyorsanız bunları tüketin. afiyet olsun...

 

 

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 15:04
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1251
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2253702

Haberler

AZ YİYEREM HEKİMLE İŞİM OLMAZ,

DÜZ GİDEREM HAKİMLE İŞİM OLMAZ....

AZERİ ATASÖZÜ....