ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır

ÇOCUK VE TATİL

e-Posta Yazdır PDF

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çocuklar için uzun bir tatil dönemi başlar. Bu tatili çocukları için verimli hale getirmeyi tüm anne-babalar ister. Bu dönem iyi bir şekilde değerlendirildiğinde tatil, çocuk için hem öğrenme hem de dinlenme dönemi olur. Peki tatil, çocuk için ne demektir?

Tatil Demek, Dinlenmek Demektir

Çocuklar için tatil demek, öncelikle dinlenmek demektir. Maalesef günümüzde eğitim saatleri artmış, okullar tam gün eğitim vermeye başlamıştır. Okullardaki başarı ve rekabetin artması nedeni ile çocuklar okullara, okul sonrasında ise etüt merkezi ve takviye kurslara gider hale gelmiştir. Yoğun sınav stresi, ödevler, testler, anne-babanın beklentileri derken çocuklar okul sezonunda oldukça yorulmaktadır. Bu nedenle çocukların tatil zamanında dinlenmeye, sene içinde biriktirdikleri stresi ve kaygıyı atmaya ihtiyaçları vardır. Onların bu dinlenme hakkına saygı göstermek gerekir.

Tatil Demek, Oyun Demektir

Çocuklar sene içinde yoğun ders programı ve ödevler nedeni ile yeteri kadar oyun oynayamazlar. Hâlbuki oyun onlar için bir ihtiyaçtır. Çocuklar, doyasıya oyun oynayabilecekleri tatili çok severler. Oyun oynadıkça hem eğlenirler, hem de gelişimlerini tamamlarlar. Oyun vasıtası ile kendilerinde birikmiş olan stres ve kaygıyı da atarlar. Bu nedenle çocuklara tatilde yapılacak en büyük iyilik onların doyasına oyun oynamasına zemin hazırlamaktır. Sokaklar, kuzenler, akranlar ve oyuncaklar çocuklara oyunun kapılarını açar. Çocuklara iyi gelen oyun sokak oyunlarıdır, bilgisayar oyunları değil. Bu nedenle çocukları olabildiğince sokaklara, oyuncaklara ve arkadaşlara yönlendirmek gerekir. Çocukları ekrandan uzak tutmak ve onları serbest oyunla daha çok buluşturmak için yaz okulları, spor kursları, oyun aktiviteleri gibi çalışmalara yönlendirmek, ev içinde birlikte oynanabilecek yeni kutu oyunları keşfetmek güzel olacaktır.

Tatil Demek, Yetenekleri Keşfetmek ve Geliştirmek Demektir

Okullarımız genelde akademik başarıya odaklıdır. Bu nedenle çocukların akademik başarı dışındaki yetenekleri okul döneminde pek gelişmez.  Yaz döneminde ebeveynler çocuklarını çeşitli spor ve sanat kurslarına göndererek onların diğer yeteneklerini keşfetmelerine zemin hazırlayabilirler. Üstelik var olan yeteneklerinin gelişmelerini de sağlamış olurlar. Çocukların nice yetenekleri okul döneminde kaybolmaya yüz tutarken yaz döneminde yeniden yeşerir. Sporla, sanatla ve müzikle buluşan çocuklar yeteneklerini keşfederler. Bu nedenle aileler yaz ayları yetenek keşif ayları olarak değerlendirilebilir. “Benim çocuğumun geliştirilmesi gereken yeteneği nedir?” sorusu en çok bu aylarda sorulabilir.

Tatil Demek, Akrabalık İlişkilerini Güçlendirmek Demektir

Büyük şehirlerde hayat çok yoğun geçmektedir. Çalışma saatlerinin uzun olması, trafik sorunu ve akrabaların uzak olması nedeni ile bir çocuğun sene içinde akrabaları ile görüşmesi pek mümkün olmaz. Halbuki insan bir ağaçsa, bu ağacın kökleri akrabalarıdır. Günümüz insanı köklerinden uzakta ve kopuk yaşamaktadır. Tatil döneminde en fazla önemsenmesi gereken konulardan biri de çocukların akraba bağlarını güçlendirmektir. Halalar, teyzeler, yengeler, amcalar, dayılar, dedeler, anneanne ve babaanneler ziyaret edilerek çocuklara büyük bir ağacın parçası olduğu hissettirilebilir.

Tatil Demek, Birlikte Yeniden Aile Olmak Demektir

Okul sezonunda baba işlerinin başında, anne çalışıyorsa işyerinde değilse ev işlerinde olur. Çocuğun dersleri vardır, annenin ve babanın ise kendi işleri. Herkes kendi gündeminde yaşar. Ailecek bir şeyler yapmak oldukça zordur. Genelde ailelere bir Pazar günü kalır ki, o da çok verimli geçmez. Çocuklar bu tek günde aile olma ruhunu doyasıya içlerine çekemezler. Bu nedenle yaz vakti, yeniden aile olma vaktidir. Ailecek, herkesin tüm işlerini geride bıraktığı, tamamen birlikte olduğu zamanlara çocukların ihtiyacı vardır. Yıl içinde dağılan tespih tanelerini yaz aylarında bir araya getirmek, incelen aile bağlarını güçlendirmek gerekir. Bu birliktelik evde ya da dışarıda olabilir. Bu birlikte önemli olan ailenin neredeyse tüm günü bir arada ve aynı işleri yaparak geçirmesidir.

Tatil Demek, Keşfetmek Demektir

Çocuğumuz sene içi yoğunluğumuz nedeni ile yaşadığımız şehre yabancı kalırız. Şehrimizdeki müzeler, ören yerleri, mesire alanları, piknik mekanları, nehirleri, şelaleleri, plajları, eğlence yerlerini pek bilmeyebiliyoruz. Tatiller yaşadığımız yeri, sokakları, kültürü yeniden keşfetmek için bize imkan tanır. Günümüzde internet üzerinden, yaşadığımız ilin gezi rehberine ulaşmak mümkündür. Yaşadığı şehri bir çok yönü ile tanıyan çocuk, kendimi  o ile daha fazla ait hisseder.

Tatil Demek, İpin Ucunu Tamamen Bırakmak Demek Değildir

Bir çok anne-baba tatil döneminde sene içinde kazandıkları birçok alışkanlığı fazlasıyla gevşetir. Çocukların çok geç yatmalarına, geç kalkmalarına ve bütün gün televizyon ve bilgisayar karşısında kalmalarına izin verir. Kış döneminde çocukların kazandıkları düzen genelde yazın kaybolur. Bazı aileler yaz geldi diye koydukları sağlıklı kurallardan bile vazgeçer. Yaz dönemi bir çözülme dönemi olmamalı, var olan kazanımlar yazın da devam ettirilmelidir.

Özetle, yaz aylarında çocukların dinlenmesine, doya doya oynamasına fırsat tanımak gerekir. Aynı zamanda onların yeteneklerini keşfetmek, yaşadıkları şehri keşfetmelerini sağlamak ve aile bağlarını güçlendirmek de yazın yapılabilecek işler arasındadır. Tüm bunlarla birlikte yaz ayları, yıl içinde edinilen kazanımların kaybedildiği ay ise asla olmamalıdır.

Pedagoji Derneği

http://www.pedagojidernegi.com/icerik.asp?ID=123

Son Güncelleme: Perşembe, 28 Mart 2024 10:16  

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 10:16
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1248
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2215455

Haberler

EDEP BİR TAC İMİŞ NUR-U HÜDADAN, GİY O TACI EMİN OL HER BELADAN...