ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır

BİR ZEYL

e-Posta Yazdır PDF

BİR ZEYL

Bediüzzaman Said Nursî, kırk sekiz sene evvel Şam'da Cami-i Emevide Hutbe-i Şamiye namındaki nutkunda dâvâ eymiş ki; hakim-i mutlakı Kur'an'dır" Gayet kuvvetli delillerle o dâvâyı ispat etmiş (Buna ait yazı; Risale-i Nur Müellifi Said Nur adlı eserde "İstikbâlin mutlakı Kur'ândır" başlıklı yazının 74-75 inci sayfalarında kısmen münderiçtir.) Delillerin birisi, Avrupa ve Amerika'nın en meşhur filozoflarının, Kur'ân'ın emsâlsız ve ayn-ı hakikat bir kitap olduğunu tasdik etmeleridir. Perens Bismarck ve Mister Carlyle gibi çoklarını bu dâvâya yüzer şahit göstermiş.

Sebilürreşad'ın l Nisan 1953 TARİH, 167'inci sayısında intişar eden, Avrupa ve Amerika filozoflarının, en büyük âlimlerinin mühim bir kısmının, Kur'an hakkındaki sözleri, Said Nursînin elli sene evvelki dâvâsına tasdikkârane bir ilânat

(Sh: N-134)

hükmünde olmuş olduğundan bu, Risale-i Nur Müellifi Said Nur adlı esere ilhakı münasip olur.

Çünkü: اَلْفَضْلُ مَا شَهِدَتْ بِهِ اْلاَعْدَاءِ yani, fazilet odur ki, düşmanlar da onu tasdik etsin. Mezkûr ilânatın aynısı naklediliyor.

O derece ki, bugünkü medeni cemiyetler, Kur'ân'ın yüksek hakikatlerini, yüksek terakki ve medeniyet düsturlarını tatbik edebilecek seviyeye henüz erişememişlerdir. Bu büyük hakikatı meşhur İngiliz mütefekkiri Bernard ShaW şöyle ifade etmişti:

"Demokrasiyi en ileri götüren millet İngilizlerdir. Bunun daha ötesi Müslümanlıktır."

Prens Bismarck da şöyle demişti:

"Ben Kur'ân'ı her cihetten tetkik ettim. Her kelimesinde büyük hakikatler gördüm. Sana muasır bir vücut olmadığıMdan dolayı müteessirim ey Muhammed"

***

Bu da Kur'an mütercimi Doktor Maurice'in sözüdür.

"Bizans Hıristiyanlarını içine düştükleri bâtıl itikatlar girivesinden ancak Arabistan'ın Hira dağından yükselen ses kurtarabilmiştir."

"Kur'ân, hikmet-i ezeliyenin inayet ile insana bahşettiği kütüb-ü semaviyenin en güzelidir. Beşerin refahı nokta-i nazarından, Kur'ân'ın beyanatı, Yunan felsefesinin ifadatından pek ulvidir. Kur'ân'ın hergün daha fazla tecelli etmekte olan güzellikleri, hergün daha fazla anlaşılan, fakat bitmeyen esrarı vardır."

Bunlar da Garbın en benam mütefekkir ve âlimlerinin sözleridir.

"Kur'ân serapa samimiyet ve hakkaniyetle doludur. Hazret-i Muhammed'in tebliğ ettiği dâvet, hak ve hakikattir."

Carlyle

***

"Kur'ân'ın nazarında satvetli bir hükümdarla zavallı bir fakir arasında fark yoktur. Bu gibi esaslarla öyle bir teşri vücuda gelmiştir ki dünyada bir naziri yoktur. Müslümanlık, bugünkü inkişafı fikrimizin seviyesinden daha yüksek bir dindir."

Meşhur İngiliz muhabiri

EdWard Gibbon'nun

Roma İmparatorluğunun

İnhitat ve Sukutu eserinden...

***

"Hâlikın hukuku ile mahlûkun hukuku ancak Müslümanlık tarafından tarif olunmuştur."

Marmadüce

***

"Yeni keşfiyat, yahut ilim ve irfanın yardımıyla hallolunan, yahut halline uğraşılan mesail arasında bir mesele yoktur ki İslâmiyetin esaslarıyla taarruz etsin. Kur'ân-ı Kerim ve talimi ile kavanin-i tabiiye arasında bir âhenk görülmektedir."

Levazaune

***

"Kur'ân, ahlak ve felsefenin bütün esasatını camidir."

Müsteşrik Sedio

***

"Kur'ân öyle bir sestir ki onu bütün dünya dinleyebilir. Bu sesin aksi saraylarda, çöllerde, şehirlerde, devletlerde çınlar. Bu sesin tebliğ ettiği din, imar edici bir kuvvet şeklinde tecelli etmiştir."

Doktor Johnson

***

"Kur'ân'ın ulviyeti, onun cihanşümul hakikatindedir."

Carlyle

***

"Kur'ân, akaid ve ahlâkın insanlara hidayet ve hayatta muvaffakiyet temin eden esasatın mükemmel mecellesidir. Zaman ve mekân itibariyle birbirinden çok uzak, fikrî inkişaf itibariyle birbirinden çok farklı, insanlara harikulâde bir hassasiyet ilham eden Kur'ân, muhalefeti istihsana kalb eden Kur'ân, muhtelif kavimleri medeni bir millet haline getiren Kur'ân, en şayan-ı hayret eser tanınmaya lâyıktır. Kur'ân, beşerin mukadderatıyla meşgul âlimler için, tetebbua şayan en faydalı mevzu sayılır."

Meşhur İngiliz âlimi

Doktor Steingas..

***

"Kur'ân bizatihi daimî bir mucizedir. Bir mucize ki ölüleri diriltmekten daha çok yüksektir. Bu mukaddes kitabın ta kendisi, menşeinin semavi olduğunu isbata kâfidir."

Kur'ân'ın münekkid ve mütercimi

Corselle

***

"Kur'ân, muzaffer cumhuriyetler vücuda getirmeye hâdim olacak esasları muhtevidir. Kur'ân sayesinde Müslümanlar devletler kurmuşlar, muazzam şehirler inşa etmişler; Avrupa'yı titreten bir azamet ve haşmet ihraz etmişlerdir."

İngiltere'nin en mutaassıp papazlarından

G.M. RodWell

***

(Sh: N-135)

"İslâmiyet dünyanın kıvamı olan bir dindir. Bu aklî dinin menbaı ve düsturu olan Kur'an, medeniyet cihanının istinat ettiği temelleri muhtevidir. Bu âli din Avrupa'ya, dünyanın imarkârane inkişafı için lâzım olan en esaslı kaynakları temin etmiştir. İslâmiyet yeryüzünden kalkacak olursa umumî müsalemeti devam ettirmeye imkân yoktur."

Meşhur Fransız müştesriki Gaston Care'in

1913'te Figaro gazetesinde yeryüzünden Müslümanlık kalkacak olursa dünya müsalemetinin muhafazasına imkân olup olmadığı hakkındaki meşhur makalesinden

***

"Müslümanlığın talim ettiği... medeni ve sıhhî esaslar sayesindedir ki haşerat mahşeri olan Asya müthiş bir tehlike olmaktan kurtulmuştur."

Alman âlimlerinden

Joachim de Balf

***

"Kur'ân'ın ahlâki ve medeni kaideleri ihtiva eden âyetleri, İslâmiyetin muhteşem bünyanında altın bir kordon gibi işlenmiştir."

İngilizce Chambres Ansiklopedisi

***

"Rasyonalizm, yani akliye kelimesinin müfadını, o tarihi ehemmiyetini tevsi edebilirsek Müslümanlığın aklî bir din olduğunu söyleyebiliriz. Akıl ve mantık mısdakıyla akaid-i diniyeyi muhakeme eden mektep, rasyonalizm kelimesinin İslâmiyete tamamiyle mutabık olduğunu fehmeder."

Profesör EdWar Monte

Hıristiyanlığın İntişarı ve Hasmı

Olan Müslümanlar eserinden...

***

Kur'ân, bütün kuva-yı beşeriyenin tılsımını çözmekten âciz kaldığı muazzam bir sırdır. İslâmiyet, canları, malları koruyan, hâkimiyeti altında yaşayan dinlere şayan-ı hayret müsamaha gösteren bir dindir."

Kont Henry de Castry'nin

İslâmiyet ünvanlı eserinden

***

Dünyada Kur'ân'a benzer bir kitap yoktur ve bu kitap hakikaten muhayyirü'l-ukuldür"

Mister Marmadüke Picthall'ın

Londra'da İslâmiyet ve asrilik

hakkında irad ettiği nutukdan

***

İslâm dinini kabul edenlerin adedi az zamanda üç yüz milyona varmış ve bu Müslümanlar, atlarının nallariyle Roma İmparatorluğunu çiğnedikten sonra, mızraklarının ucu ile dalâleti kökünden istisal etmişler, nihayet Şark ve Garbın muazzam devletleri onların karşısında titremişti."

Fransız filozoflarından

Alexy Levazaune'un

nutuklarından

***

"Hazret-i Muhammed gerçi ümmî idi, fakat, cihana öyle bir kitap bırakmıştır ki, o, bir nadire-i belâgat, bir mecelle-i ahlâk, bir kitab-ı mukaddestir." Aleksi Lövazon'un "Hayat-ı Hazret-i Muhammed" adlı eserinden.

***

"Kur'an, insanın dimağında şüpeheden tezelzül den vesete camlı uvvetli bir kanaat c-vücudu getirir."

Doktor Gustave Le Boue

***

"Kur'ân... Bu, o kitaptır ki onunla Müslümanlar Avrupa'ya hâkim olarak girmişlerdir. Fenikeliler Avrupa'ya tüccar, Yahudiler Avrupa'ya mülteci veya esir olarak girdikleri halde Müslümanlar Avrupa'ya hakim olarak girmişler. Ve bu Müslümanlar Kur'ân yardımıyla Avrupa'ya irfan meselesini taşımışlardır. Filhakika Müslümanlar Garplılara ve Şarklılara felsefe, tıp, hey'et, şiir öğretmişlerdir. Yunanın ölü dimağına ve ölü irfanına hayat vermişler, bütün dünyayı cehalet karanlıkları ihata etmişken hertarafa nur ifaza eylemişler ve bu itibarla bu insanlar ulûm-u cedidenin temellerini atmışlardır."

Musevi âlimlerinden Emanuel Düeş

İngilizce ouarterly Revue mecmuasının

254'üncü numarasında İslâmiyet

serlevhasiyle yazdığı makaleden

***

"Müslümanlık, Afrikalıları medenileştirmiş, onları sanayi,ticaret vesair işleri inkişaf ettirmeye sevk etmiştir. Müslümanların irşadıyla ve İslâmiyetin tesiriyle Afrika'nın her tarafında muhteşem şehirler tesis olunmuştur. Avrupalı seyyahlar buraları ziyaret ederek onları hemşehrilerine tavsif ettikleri zaman, Avrupalılar bunların ihtişamına inanmak istememişlerdir."

Profesör Thomas Arnol'un

İslâm tebliği adlı eserinden

***

"İnsanlığa hizmet, Müslümanlığın şiarı ve medar-ı iftiharıdır. Bundan dolayıdır ki Müslümanlık cihanşümul uhuvvet esaslarını ihtiva ve muhafaza

(Sh: N-136)

etmiştir. İnsanlık bu esası kabul ve onunla âmil olduğu zaman mesut olacaktır."

Hindistan'ın milli rüesasından Saroçni Neyda

namındaki büyük kadının Londra'daki Voking

camiinde Müslümanlara hitaben irad ettiği ve

İslâm mecmuasının 1920 senesinin Kânunusanisi

nüshasında intişar eden nutkundan...

***

"İslâm çocukları, tahsillerine Kur'ân'la başlıyorlar. Çünkü Kur'ân, bütün dini, dünyevî hakikatlerin menbaıdır. Fakat bu mekteplerin yanlarında, yine Kur'ân'ın ilhamiyle, felsefe ve hikmet medreseleri vücut bulmuş, bilâhare bu medreseler, darülfünunlar olmuştur. Bundan dolayıdır ki Afrika'nın bugün bile dünyanın en karanlık noktası tesmiye olunan köşeleri fikri maddî terakkiler itibariyle muasırı olan Avrupa memleketlerinden çok yüksek bulunuyordu."

Müslümanların asri medeniyet

üzerindeki tesiratı hakkında

bir nutuk irad eden H.S.Leader'in

beyanatından...

***

"İslamiyetin intişar ettiği sahalarda milletlerin seviyesini yükseltmek hususundaki büyük himmetlerini nazar-ı dikkate almamak mümkün değildir. Bu din sayesindedir ki Afrika zencileri medeniyetin ruhunu temsil edebilmişler ve aralarındaki adli ve medeni idare tesis etmişlerdir. Müslümanlık bu akvam arasında bir hars ve bir medeniyet vücuda getirmiştir. İslâmiyetin istinatgâhı Kur'ân'dır. Ve bu Kur'ân, bir berat-ı necattır."

Mister Y.Moreyl'in 1922'de Şimal Nicer hakkındaki irad ettiği nutuktan

***

"Kur'ân'ın Medine'de nâzil olan âyetleri, İslâm cemiyetini idare eden ve doğru yola sevk eden âyetlerdir."

Stanley Lenpal'in Kur'ân'dan intihaplar adlı eserinden

***

"Kur'ân, dün olduğu gibi, bugün de mütemadiyen mütezayit insan kütlelerinden sadakat ve ve teslimiyetle karşılanmaktadır. Kur'ân, putperestlik aleyhinde müttehid bir cephe vücuda getirmiştir.

J.T.Batani'nin

Müslümanlık ve Akdeniz Diyanetleri

adlı eserinden

***

"Müslümanların medeniyet, hendese, hey'et, mimarî, sanayi-i nefise ve felsefeyi inkişafa sevk eden zaferler, ancak Kur'ân'ın insanları birleştirerek onları fazl-ı irfan servetini elde etmeye sevk etmesinden ileri gelmektedir."

İngiltere'nin en büyük mütefekkir ve

muharrirlerinden H.G. Wells

***

"Müslümanların dini, Kur'ân dinidir. Bu din, müsâlemet, emniyet ve huzur dinidir."

Piskopos Volter Meron'un Müsalemete En

Doğru Yol adı ile Petersburg kilisesinde irad

ettiği konferanstan

***

"Kur'ân'da siyasi riyakârlığı zerre kadar ifade eden hiçbir kelime yoktur. Vest Minister gazetesinin pek haklı olarak söylediği veçhile, şarkta müstebit hükümdarları ve cebbarları zulüm veceberuttan men'eden birşey varsa o da onların karşılarında korkusuz ve lekesiz bir mürşidin okuduğu bir Kur'ân âyetidir.

Ud Frey Hicts

***

"Kur'ân, ihraz ettiği neticeler ve en muktedir iyi insanların dimağları üzerinde icra ettiği tesirlerle muhakeme olunduğu zaman dünyanın en mukaddes ve en mükemmel kitabı olduğu anlaşılır."

Leonard'ın İslâmiyet ve Ahlâki

ve Ruhani Kıymeti eserinden

***

"Kur'ân'ın kadir ve kıymetini, azametini, faziletini ve birçok nokta-i nazarlardan güzelliğini inkâr etmek akıl ve mantıktan mahrum olmak olur."

Londra'da intişar eden

Near East (Şark-ı Karip)

mecmuasının 13 Nisan 1922

tarihli nüshası

***

"Son bin üç yüz senelik buhranlar ve ihtilâller içinde Kur'an Türklerin, İranlıların ve Müslüman Hintlilerin kitabı olarak payidar olmuştur."

EdWar Denison Rose'un

Sel'in Kur'ân tercümesinin son tab'ına yazdığı

mukaddemeden

***

(Sh: N-137)

"Kur'ân, insanlara mükemmel bir terbiye dersi verdikten başka, onlara hayat-ı hususiyelerinde ahlâklı, âlicenap, hayırperver, cesur ve şeci olmayı ve bütün Müslümanları sevmeyi öğretmektedir."

Mister Arnold HoWard

İslâm mecmuası 1916 senesi

Mayıs nüshası...

***

"Hakikat-ı halde imanın hakikî kitabı, fikre itminan veren kitap, ancak Kur'ândır."

Pencapt'a Sih mezhebinin müessisi Baba Nanak'ın

Genem Sakihi adlı eserinden...

***

Müslümanlık, medeniyetin meş'alkeşi olan Kur'ân'a müstenittir. İslâmiyetin başlıca hususiyeti, hars ve medeniyetin esası, belki de en büyük rüknü olmaktır."

Doktor İsaac Taylor'un Taymin gazetesinde

intişar eden bir konferansından

***

İslâmiyetin başlıca muvaffakiyeti, esasatını tatbike muvaffak olmasıdır."

Herbert

***

Kur'ân her asırda izini bırakmaya namzettir."

Mr.RodWeal, Kur'ân'ın İngilizce mütercimi

***

"İslam orduları Suriye'yi fethettikleri, yahut muzaffer bayraklarını Afrika'ya diktikleri, yahut Karadenize vardıkları zaman, Kur'an hep beraberlerinde idi. Bundan dolayıdır ki Müslümanlar fethettikleri memleketlerde mezalim irtikâp etmemişler ve bir millete Müslümanlığı kabul ettirmek için onu kılıçtan geçirmemişlerdir."

Bolinson

***

"Kur'ân, Müslümanlara bir faikiyet hissi vermiştir. Bu, öyle bir histir ki büyük milletleri terakkiye sevk eden en büyük kudret olmuştur."

Profesör Margolet'un

Muhammedilik eserinden

***

Daha çoklar var, şimdilik bu kadar yazıldı.

* * *

 

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 06:27
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1248
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2216487

Haberler

Mevlana Derki...!

 

"İnsanda Güzel olan yüzdür, Yüzde Güzel olan gözdür, ama insanı insan yapan;

Ağzından çıkan sözdür"