ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home İSLAM FIKIH CEMÂATLE NAMAZ VE TASAVVUF EHLİ

CEMÂATLE NAMAZ VE TASAVVUF EHLİ

e-Posta Yazdır PDF

İmâm-ı Rabbani (k.s.) Mektubât’ında cemâatle namazın önemini şu şekilde vurgulamıştır: “Câhil sofîler, zikre, fikre sarılıp, farzları ve sünnetleri yapmakta gevşek davranıyorlar. Kırk gün çile çekmeyi ve riyâzetler yapmayı beğeniyor, Cuma namazına ve cemâate gitmiyorlar. Hâlbuki bir farz namâzı cemâat ile kılmak, onların binlerce kırk günlük çilelerinden dahâ fâidelidir.”

Cuma namazına ve her gün beş vakit namâz için cemâate ve bayram namazlarına gitmek, İslâm’ın zarûrî emirleridir. Namaz, mü’minlerin mi’râcıdır. Yâni, mi’râc gecesinde Peygamberimiz (s.a.v.)’e ihsân olunan nimetler, bu dünyâda, O (s.a.v.)’in ümmetine yalnız namazda tattırılmaktadır. Erkekler, farz namazları cemâat ile kılmaya çok dikkat etmeli, hattâ birinci tekbîri imâm ile berâber almayı kaçırmamalıdır. Namazları vaktinde kılmak farzdır. Namaz ne kadar geç kılınırsa sevâbı o kadar azalır. Müstehab olan vakitler, cemâat ile kılmak için, mescide gitmek içindir. Namazı kılmadan vakti çıkarsa, adam öldürmüş gibi büyük günâh olur. Kaza etmekle, bu günâh afv olmaz. Yalnız borç ödenir. Bu günâhı afvettirmek için, tevbe-i nasûh yapmak ve hacc-ı mebrûr yapmak lâzımdır.

Hz. Mahmud Sâmi Ramazanoğlu (k.s.) namazlarını cemâatle namaz kılmaya özen gösterirler, çevresindekilere “Camiye devam edin, o şeref ve faziletten mahrum kalmayın.” buyururlardı. Kitaplarında cemâatle namazın faziletini şu şekilde anlatmışlardır:

“Cemâatle kılınan namazın münferiden kılınan namazdan yirmi beş veya yirmi yedi derece faziletli olduğuna dâir rivayetler vardır. Biri imam olan iki kişinin namazı Allâh (c.c.) indinde, ayrı ayrı kılan dört kimsenin namazından, biri imâm olan dört kişinin namazı ayrı ayrı kılan sekiz kişinin namazından, biri imâm olan sekiz kişinin namazının ayrı ayrı kılan yüz kişinin namazından faziletli olduğu Buhârî şerhinde zikredilmiştir.”

(Ömer Muhammed Öztürk, Cemâatle Kılınan Namazın Fazileti, s.70-71)

 

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 05:32
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1248
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2216418

Haberler

AZ YİYEREM HEKİMLE İŞİM OLMAZ,

DÜZ GİDEREM HAKİMLE İŞİM OLMAZ....

AZERİ ATASÖZÜ....