ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home KİŞİSEL GELİŞİM KİŞİSEL GELİŞİM HIZLI OKUMA – HAFTADA 2 KİTAP NASIL OKURUM?

HIZLI OKUMA – HAFTADA 2 KİTAP NASIL OKURUM?

e-Posta Yazdır PDF

Hızlı Okuma – Haftada 2 Kitap Nasıl Okurum?

Kitapları görünce iştahım açılıyor; tıpkı açken gördüğüm kızarmış tavuk gibi. Şapur hupur yemek geliyor hayalime; kitabı da görünce aynen böyle hissediyorum; yutmak istiyorum. Hızlı okumak, kitabı hemen bitirmek arkasından yenisine başlamak istiyorum. E-mailime gelen online satış yapan kitap dağıtıcılarının reklamları beni fazlasıyla tahrik ediyor. Kitap fuarlarına gitmek istemiyorum, çünkü tüm kredi kartlarım dolduğu gibi ailemden de destek alıyorum. Okumanın dayanılmaz gücü karşısında saygıyla eğilmekten başka ne yapabilir mi ki; siz de bana saygı gösterin.

Sizin de böyle oluyor mu? Okuma listeniz büyümeye devam ediyor mu? Hiç okumadığınız ve okuyamadığınız kitapları satın aldığınız oluyor mu?

Peki, istediğinizden daha az mı okuyorsunuz? Size kızabilirim; çoğu insana kızdığım gibi. Toplumumuza da kızıyorum; kitaba bu kadar bigâne kaldığı için. Kitaba, tehlikeli madde gibi bakan gözlerden kaçınıyorum. Böyle olması üzücü; onu da söyleyeyim.

Hızlı Okuma – Kitapları Kim Sevmez Ki?

Hızlı okuma – Çoğu insandan duyuyorum: “Kitapları severim, ancak üniversiteden mezun olduğumdan beri her sene daha az kitap okuyorum.” diyorlar. Ama umutluyum; bir kısım insanlar diğer insanlara “Hızlı Okuma” eğitimini tavsiye ediyorlar. Ben de hızlı okuma teknikleri sayesinde bir noktaya ulaştığımı düşünüyorum.Hızlı Okuma’ nın ne olmadığını belirterek başlayalım: Hızlı okuma, tamamen farklı bir okuma şekli değildir! Öyleyse nedir hızlı okuma? Hızlı okuma, kişinin hızlı okuma yeteneğini geliştirmek için kullanılan çeşitli tekniklerin bir bileşkesidir. Hızlı okuma teknikleri, gruplama, geniş görme, içten okumayı durdurma, hızlı algılama, hızlı anlama, bilgiyi hızla hafızaya yerleştirme ve öğrenilenlerle beyinde ilgili olan bilgiler arasında hızlı bağlantılar kurma gibi tüm zihinsel fonksiyonları  içerir. Birçok mevcut hızlı okuma eğitim programları kitap, video, yazılım ve seminer içermektedir. Hızlı okuma teknikleri konusunda bir eğitime katılmayı planlıyorsanız, işe aşağıda web sitesinin linki verilen “Hızlı Okuma Derneği”nin ücretsiz online eğitimlerine üye olarak başlayabilirsiniz:Haftada 2 kitap demek, yılda 108 kitap demektir. Neden yılda 108 kitap? Çünkü okuyorsun; başkalarının deneyimlerinden de öğrenmiş oluyorsun. Her kitap deneyimler toplamı değil midir? Otto von Bismarck şunu demişti kitaplar hakkında:

Aptallar kendi deneyimlerinden öğreniyorlar. Ben, başkalarının deneyimlerinden öğrenmeyi tercih ederim.” – Otto von Bismarck

 

Bir başka düşünür de şöyle demişti: “Başkalarının hatalarından da öğrenin, çünkü hepsini sizin yapmanız için ömrünüz yetmez!

Bu dünyada herhangi bir yere ulaşmak istiyorsanız, kendinizi eğitmeniz ve kendinizi eğitmeniz için çok şey okumanız gerekir.

Peki nasıl yapmalıyım?

1. Okuyacağınız Kitapları Topluca Alın

Hızlı okuma – Kitap satın almak için para harcarsınız, onları okumak için de zaman harcarsınız. Yani iki harcamayla karşı karşıyasınız. Bir de para kazanmak için emek harcarsınız. Bu bir döngüdür. Para kazanmak için emek, kitap satın almak için para, kitap okumak için de zaman harcarsınız.

Hollandalı Rönesans bilgesi Erasmus şöyle demişti:

Biraz param olduğunda kitap alırım; eğer param kalmazsa yiyecek ve kıyafet alırım. – Erasmus

Emin olun, kitaplara harcadığınız para ve zaman buna değer. Daha iyi bir yatırım düşünemiyorum. Kitaplar yalnızca okumazsanız para israfıdır.

Daha fazla okumak istiyorsanız daha fazla kitap satın almalısınız. Bazı insanlar yeni bir çift ayakkabıya en az 200 TL harcıyorlar. Hatta Amazon’dan 20 kitap satın almanın saçma olduğunu düşünüyorlar.

Fikir basit: Eğer evinizde daha fazla kitap varsa, daha fazla okuma seçeneğiniz olacak ve bu daha fazlasını okumanıza yardımcı olacaktır.

Çaresi şudur: Okuma planı yapmalısınız. Hatta bunu yıllık veya altı aylık yapın. Bir kitabı bitiriyorsun, envanterine bakıyorsun ve sonra ne okuyacağına karar veriyorsun.

Bir kitap envanterine sahip olmak okuma ivmesi kazanmaya imkan sunuyor. Ayrıca okumamak için bir bahaneniz de yoktur.

2. Daima Okuyun!

Hızlı okuma – Farklı bir sloganla yaşıyorum: Daima Oku!

Hafta içi günlerde minimum 1 saat, hafta sonu ve tatil günlerinde daha da fazla okunabilir. Hatta benim tezim şudur: Ne kadar meşgulsen o kadar çok kitap okursun. Kendimden biliyorum; üniversite yılarında ders kitabı dışında en fazla kitap okuduğum zamanlar, sınavların yoğun olduğu zamanlardı. Ya da ne kadar hiç vaktin yoksa, kitap okumak için o kadar vaktin var demektir.

Daima Oku demek;

  • Otobüste, dolmuşta, trende oku,
  • Bebeğini emzirirken oku,
  • Yemek yerken oku,
  • Doktor beklerken oku,
  • İşte güçteyken oku,
  • Ve en önemlisi – herkes o gün 150. defa cep telefonundan, What’s up’tan, Facebook’tan gelen abuk sabuk, hiçbir faydası olmayan, kuru merakları gidermekten başka bir işe yaramayan konularla meşgul iken, sen zamanını okumaya ayır! Haftalık cep telefonu ile ne kadar zaman geçirdiğini her pazartesi cebinden bakıp inceleyebilirsin. Göreceksiniz ki, ömrünüz geçiyor, kitaplarınız kalıyor.

Bunu yaparsanız, yılda 100’den fazla kitap okuyabilirsiniz. Nasıl mı? Çoğu insan saatte 50 sayfa okur. Haftada 10 saat okursanız, yılda 26.000 sayfa okumuş olursunuz. Diyelim ki okuduğunuz ortalama kitap 250 sayfadır. Bu senaryoda, yılda 104 kitap okumuş oluyorsunuz.

Bu hızda – iki hafta ara verseniz bile – yılda en az 100 kitap okuyacaksınız.

Bu zaman yatırımınızın en iyi bir dönüşüdür (ROI). Peki bu yatırımı yukarıda saydığımız boş meşguliyetlere ayırmış olsaydınız bu yatırımın getirisi ne olurdu? Sanırım eksi bakiyede olurdunuz!

Bir de anlayarak hızlı okumayı öğrendiğinizi farz edersek, hesap edilen aynı sürede iki hatta üç kat sayıda kitap okuyabilir veya okuma için ayırdığınız zamanı günde 20 dakikaya düşürseniz de hesap ettiğimiz aynı sayıda kitap okuyabilirsiniz. Anlayarak hızlı okumak için “Hızlı Okuma Derneği“nin “Ücretsiz Online Hızlı Okuma Kursu“na üye olarak iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.

3. Sadece İlgili Kitapları Okuyun

Hızlı okuma – Kitap okuma iştahı önemlidir; ama iştihanızı doğru beslenmeyle faydaya dönüştürün. Her kitap okuma iştahı verebilir. Ama siz, amacınıza uygun kitaplar seçin. Kitapta seçici olun. Reklamı bolca yapılan kitapları reklamın etkisiyle hemen almayın. Bir kitap en çok satan ürün de olabilir, hemen almayın. Belki de o kitabı okumak için doğru zaman değilsiniz.

Amaçlı okumak önemlidir. Zaman yatırımınızı kara çevirir. Amacın nedir? Hayatınızda olup bitenlere yakın olan kitapları okuyun. Aklınıza gelebilecek her şey için bir kitap vardır. İnsanlar 2000 yıldan beri kitap yazıyor. ve sizin gibi merakları olan çok fazla insan vardır. Ortak konularınız vardır. Her kitap toplumsal veya bireysel bir ihtiyacı yanıtlamak için yazılmıştır.

İlgi duymadığınız konuları okumak için zamanınızı boşa harcamayın.

Bunun yerine, mesleğiniz veya hobinizle ilgili kitapları seçin. Hayran olduğunuz insanlar hakkında kitaplar okuyun.

4. Aynı Anda Birden Çok Kitap Okuyun

Hızlı okuma – Okumak için standart bir kural yoktur. Bazen, aynı anda 5 kitap okuyabilirsiniz. Sabahları bir kitabın 50 sayfasını okuyabilir ve öğleden sonra başka bir kitabı okuyabilirsiniz.

Akşamları daha kolay olan kitapları okumak isteyebilirsiniz. Ben uyumadan önce biyografi okumayı severim. Çünkü onlar hikaye gibidirler. Kurgu da akşamları iyi gelebilir.

5. Bilgiyi Hafızanızda Saklayın

Hızlı okuma – Bilgi sadece kullanırsanız iyidir. Bilgiyi korumak için, bunu yapmanıza yardımcı olacak bir sisteme ihtiyacınız var. Bu nasıl yaparsınız:

  • Bir kitabı okurken, kenar boşluklarında notlar alın. Metnin önemli gördüğünüz yerlerini altını çizebilirsiniz. Dijital olarak okuyorsanız, aşırı vurgulamanın farkında olun. Sadece “işte bu!” diyebileceğiniz noktaları boyayabilirsiniz.
  • Kesinlikle hatırlamak istediğiniz bir şey okursanız, sayfanın üst veya alt köşesini katlayın. Dijital okuyucular için: bir resim çekin ve tercih ettiğiniz bir not alma uygulamasında saklayın.
  • Kitabı bitirdiğinizde, kıvrımları olan sayfalara geri dönün ve notlarınızı temizleyin.
  • Kitabın ne hakkında olduğunu ve yazarın ne tavsiye ettiğini kendi kelimelerinizle yazın (not alma yazılımınızı veya fiziksel not defterinizi kullanın).
  • Size en çok uyan alıntıları bir deftere yazın.

Önemli olan, kitabı kopyalamak değil, bilgileri daha sonra kullanabilmeniz için işlemenize yardımcı olmaktır.

Olabildiğince okuyun; fakat öğrendiklerinizi uygulamayı asla unutmayın, çünkü en önemli olan şey budur. Kitap okumak için saatlerce harcadığınızdan daha uygunu, çıkarımlarınızdan emin olun.

HIZLI OKUMANIN FAYDALARI – HIZLI OKUMANIN 20 FAYDASI

 

Hızlı okumayı öğrenerek hızlı okuma performansının avantajlarını keşfedin

Hızlı okumayla ilgili konuşulan bazı insanlardan “Neden okumayı hızlandırmayı öğrenmeliyim ki?” veya “Bu sadece saçmalık?” gibi cevaplar alabilirsiniz. Bunlar hızlı okumanın faydaları nedir bilmeyen insanların saçma sapan yanıtlarından sadece birkaçıdır. Bu ifadelerin hiçbir değeri yok. Hızlı okumanın çok kısa tarifi yüksek hızda okurken anlamanın da aynı hızda sağlanmasıdır. Daha hızlı olmaya ve daha iyi anlamaya ihtiyacı olan herkesin hızlı okumayı öğrenmesi gerekir.

Çoğu insan, heyecan verici bir romandan geçmenin harika deneyimini bilir. Devam eden hikaye çizgisini ve içindeki olayları anında anlarlar. Hızlı okumanın ideal performansı da buna oldukça benzer: Kanıtlanmış hızlı okuma teknikleri, gaz pedalına hız için basarken, okuduğunuzu kavramanızı da sistematik olarak geliştirmeyi amaçlıar.

Hayattaki diğer birçok şeyde olduğu gibi: Hızlı okuma, bazı şeyleri daha iyi hatırlamak, okumalarınız için daha iyi seçimler yapmak, ya da yazılı kelimeleri daha kesin bir şekilde görselleştirmek gibi diğer ilginç becerilere birkaç kapı açacaktır. Bu doğrultuda hızlı okumanın 20 faydası aşağıda listelenmiştir:

HIZLI OKUMANIN FAYDALARI – HIZLI OKUMANIN 20 FAYDASI

• Ortalama okuma hızını arttırır.
• Bilgileri da hızlı algılamayı sağlar.
• Genel kavrama yeteneğinizi artırır.
• Bir çok ilgi alanındaki bilgiyi arttırır.
• Bilgiyi daha etkili bir şekilde hatırlamayı sağlar.
• Okurken görselleştirmeyi teşvik eder.
• Günümüzün bilgi yüklemesini ele almak için farklı okuma stratejileri sunar.
• Okulda edinilen bazı kötü okuma alışkanlıklarını öğrenmenizi sağlar.
• Okuma sürecini daha etkili bir şekilde düzenler.
• Konsantrasyonu ve odaklanmayı geliştirir.
• Neyin okumaya değer olup olmadığı daha hızlı karar vermenizi sağlar.
• Aynı sürede daha fazla materyal okumaya izin verir.
• Daha az zamanda okumayı sağlar.
• Yeni iş fırsatları açar ve herhangi bir kariyer için destek olabilir.
• Zaman yönetimini geliştirir.
• Teknikler blogları ve web tabanlı yazıları okumak için uygundur.
• Daha verimli bir yazma stilini teşvik eder.
• Hafıza tekniklerini öğrenmeye teşvik eder; günlük hayatta uygulanabilir.
• Yeni becerileri öğrenerek kendi geleceğinizi aktif olarak yaratmanızı sağlar.
• Farklı konularda bilgi edinmenizi sağlayarak inovatif düşünmenizi teşvik eder.

KAYNAK : http://www.kisiselgelisim.com/hizli-okuma-haftada-2-kitap-nasil-okurum/

 

Son Güncelleme: Perşembe, 28 Mart 2024 20:57  

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 20:57
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1248
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2216038

Haberler

 

Kıymetini bilmek; Kaybedince arkasından ağlamak değil,

 

Yanındayken; Sımsıkı sarılmaktır sevdiğine….