ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home KİŞİSEL GELİŞİM KİŞİSEL GELİŞİM OKUMAK VE KİTAP – KİTAP OKUMANIN UNUTULMAZ 10 FAYDASI

OKUMAK VE KİTAP – KİTAP OKUMANIN UNUTULMAZ 10 FAYDASI

e-Posta Yazdır PDF

Okumak ve Kitap – Kitap Okumanın Unutulmaz 10 Faydası – Okumak eğlencelidir. Ama okumanın faydaları insanı eğlendirmekle sınırlı değildir. Hayatınıza değer katabilecek becerileri öğrenebilir ve geliştirebilirsiniz. Zaman geçirmek için romanlar okumak, beyin egzersizleri yapmak için harika bir yoldur. Her gün okuyun; eğer okursanız kelime hazinenizin daha da zenginleştiğini görebileceğiniz gibi, yazma becerilerinizdeki değişiklikleri göreceksiniz. Okumak, her insanın geliştirmesi gereken temel bir beceridir. Gençken okumak zorunda kaldığınız için okumuş olabilirsiniz. Lütfen bunu devam ettirin. Yetişkinlik döneminde de okumaya devam etmelisiniz.

Okumanın bazı faydalarını bir göz atalım.

OKUMANIN FAYDALARI: OKUMAK İYİ GELİR!

Kitap Okumak Öğrenme Yolculuğu Başlatır

Üniversite öğrencilerinin neden derece almak için okuduğunu hiç merak ettiniz mi? Okuma, bize bilmediğimiz bir şeyler öğreten bir aktivitedir. Eğitici ya da kurgusal romanlar; her ne okursanız okuyun bir şeyler öğrenirsiniz. Alanınızın dışında bir şey okuduğunuzda yeni bilgiler edinirsiniz. Sosyal becerilerinizi, okumadan edinilen bilgi hazinesiyle geliştirebilirsiniz. Okumak sizi ilginçleştirir. Konuşmanızı akıcı yaptığı gibi, insanlarla iletişiminizde sizi etkili yapar.

Kitap Okumak Hafızanızı Geliştirir

Okumak, beyni aktif tutacak zihinsel bir uyarım alıştırmasıdır. Zihinsel güçteki düşüşünüzü yavaşlatır. Okuma hafızanızı yaşlılıkta da koruyabilir. Okuma gibi zihinsel faaliyetler Alzheimer’ı önleyebilir. Hafıza sorunlarına neden olan demanstır. Bu tip problemlerden uzak durmak ve hafızanızı geliştirmek istiyorsanız, ayda en az bir kitap okuyun.

Kitap Okumak Analitik Becerilerinizi Geliştirir

Bir roman okuyorsanız yazarın eserini eleştirirsiniz. Bu, edebiyat dersinde çok yaygındır. Bu alıştırmayı sadece edebiyat dersinizle sınırlamayın, çünkü bu, yaşamda faydalı olabilecek bir beceridir. Bazı hikayeleri gerçek yaşam durumuyla ilişkilendirebilirsiniz. Okumak fikrinizi genişletir. İnsanı ve hayatı daha iyi anlayabilirsin. Eleştirel düşünme becerinizi geliştirmek için bir aktiviteye ihtiyacınız varsa, o da okumaktır.

Kitap Okumak Kelime Hazinenizi Genişletir

Roman veya gazete okuduğunuzda yeni kelimelerle karşılaşırsınız. Kendinizi okumayan ortalama insandan daha iyi ifade edebilirsiniz. Tüm kelimeleri bir defada öğrenemeyebilirsiniz. Ancak, sık sık okuduğunuzda, onları tanıyana kadar yeni kelimeler görürsünüz. Kelimelerin bir cümle içinde nasıl kullanıldığını görür ve onları doğru bir şekilde kullanabilirsiniz. Bir roman seçtiğinizde sözlüğünüzü yanınızda bulundurun.

Kitap Okumak Yazma Becerilerinizi Geliştirir

Yazma becerinizi geliştirmek için en iyi yardım şekli okumaktır. Okuma size nasıl yazılacağını gösterir; böylece becerilerinizi takip edebilir ve geliştirebilirsiniz. Eğer iyi bir yazar tanıyorsanız eserlerini okumalı ve yazma stillerini taklit etmeye çalışmalısınız. Yazmak bir sanattır ve okuyarak ustalaşırsınız. Yazma becerilerinizi geliştirmek için ayrıca beyin haritaları tekniklerini de inceleyiniz.

Kitap Okumak Ruh Dinginliği Ve Sükûnet Sağlar

Okuma stres azaltır ve rahatlatır. Hayatınızdaki sorunlarla karşı karşıya kalırsanız, ilginç bir roman okuyarak gerçeklikten kaçabilirsiniz. Okumak, hayal gücünüzü maceracı hale getirebilir ve sizi kendi dünyasına sokabilir. Bir süreliğine de olsa rahatlayabileceğiniz ve dertlerinizi unutabileceğiniz bir zaman fırsatı sunar. Bazen gerçeklikten kopmaya da ihtiyaç vardır.

Kitap Okumak Konsantrasyonu Geliştirir

Otobüste okurken veya komşunuzun evinden gelen müziği dinlerken insanların konuşmasını kontrol edemezsiniz. Romanını bitirmek istiyorsan okumaya devam etmelisin. Bu odaklanma ve konsantrasyon gerektirir. Okumak, odak noktanızı ve konsantrasyonunuzu güçlendirir. Dikkat dağıtıcı şeylere rağmen, birincil görevinize odaklanabilirsiniz.

Kitap Okumak İlham Verir

İlham verici kitapları okumak, büyümenize ve gelişiminize katkıda bulunur. Bazı ilham verici kitaplar olumlu ve canlandırıcıdır. Eğer kendinizi hayal kırıklığına uğratırsanız, ilham verici bir kitap okuyarak ruhsal olarak yenilenebilirsiniz.

Çocuğunuzla Birlikte Kaliteli Zaman Geçirtir.

Yatmadan önce hikâyeler okumak, çocuğunuzla veya çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmenin harika bir yoludur. Bu bağlanma anlarında çocuğunuza nasıl okuması gerektiğini öğretebilirsiniz. Çocuğunuz okumayı öğrendiğinde, bu defa da o size hikâyeler okuyabilir. Okumaktan yararlanabilir ve bilişsel becerilerini geliştirebilirler.

Kitap Okumak Dil Becerilerinizi Geliştirir

Öğrenmek istediğiniz dilde yazılmış yabancı dergi, gazete, roman, hikaye veya internet üzerinden makale okumak dil becerinizi etkiler. Çünkü bu mecralarda yazılmış yazıların üslubu farklıdır. Kullandıkları kelimeler farklıdır. Bir yabancı dilde fikir ve kavramların nasıl ifade edildiğini görürsünüz. Dinlediğiniz kelimelerin yazılışı, okuma yoluyla netleştirilebilir. Tutarlı okuma yoluyla gramer ve noktalama işaretlerinde ustalaşabilirsiniz.

Özet: Okumanın Daha Fazla Faydaları Var!

Okumak ve kitap birbirini çağrıştıran iki kelimedir. Okumak eğlencelidir; ama eğlence değildir. Çünkü hafıza, odaklanma ve konsantrasyon gibi görünmeyen etkiler, okuma işinin ciddi olduğunu gösteriyor. Eğlencede kafa yormazsınız ama bir fikri düşünmek emek ister. Özellikle ayda bir kitap bitirmeyi hedefleyin. Daha fazlası da harika olur.

Ömür kısa, okunacak malzeme çok. Lütfen okuyun; kendiniz için okuyun. Kendinize acıyorsanız okuyun.

Okumak ve kitap; okumak ama nasıl?

Bu gibi soruların cevaplarını aşağıdaki makalelerimizde bulabilirsiniz:

1-) Anlayarak Hızlı Okumak İçin Ne Yapmalısınız?

ANLAYARAK HIZLI OKUMAK İÇİN NE YAPMALISINIZ?

 

Anlayarak Hızlı okuma için ne yapmalısınız: Bazılarının yaptığı gibi hemen bir hızlı okuma kursuna başvurun demek işin kolay tarafı. Oysa bir hızlı okuma kursuna gitmeden önce de yapmanız veya yapmamanız gereken davranışlar vardır. Hatta, hızlı okuma deyince kulaktan dolma, doğru bildiğimiz o kadar çok yanlış düşünceler var ki, önce bunları çözmek lazım. Günümüz bilgiye erişmenin en hızlı ve en etkili olduğu zaman olması yanında, doğrularla yanlışların da iç içe geçtiği, bilgi kirlenmesinin, yani dezenformasyonun yaşandığı bir zamandır da.

HIZLI OKUMA HAKKINDAKİ DEDİKODULARI TERK ETMELİSİNİZ!

Hızlı okuma – Doğru sandığımız o kadar çok yanlış var ki hayatta, doğrusunu öğrenince şaşırıp kalıyoruz. En çok dedikodusu yapılan eğitim de hızlı okumadır. Lütfen, hızlı okumaya doğru yerden başlamak istiyorsanız, size doğru diye sunulan yanlışları terk ediniz. Böylece daha adil olur, daha hızlı öğrenirsiniz.

HIZLI OKUMAYA İLİŞKİN DOĞRU SANILAN YANLIŞ ALGILAR NELERDİR?

Doğru Sanılan: Gerçek okuma kelime-kelime okumaktır.

Doğrusu: Gözler her kelimeyi gördüğünde sıfır noktasına iner ve zihin onları yüksek sesle okur: Kelime, kelime… Oysa bu durum sizin okuma hızınızı büyük ölçüde sınırlar. Sınırlandırılmış ve kelimelerde kaybolmuş zihniniz de metinden kopar.

Doğru Sanılan: Okumak satır satırdır.

Doğrusu: Okuduğumuz kitaplar ya da dokümanlar soldan sağa doğru akar. Sonra, satırların biri biter, diğeri başlar: 1.satır, 2.satır, 3.satır… böylece devam eder.  Tam da burada yeri gelen bir soru sorayım; “Beyniniz de böyle kelime, kelime ve satır, satır mı düşünür?” Elbette hayır. Bir defa, okuma satırları hatırlamaktan çok bir düşünme eylemidir. Beyniniz, gözleriniz aracılığıyla tüm paragrafı hatta sayfayı bir fotoğraf çeker gibi görüp edindiği bilgi üzerinde düşünür.  Demek ki kelimelere ve satırlara mahkum olmak, beynimizi, okuma hızımızı ve düşünmemizi sınırlandırmak demektir.

Doğru Sanılan: Okuma uzun zaman alan zahmetli bir iştir.

Doğrusu: Hiç de değil! Okuma hem eğlenceli hem de hızlı olabilir. Hızlı okuma, otomobil yarışları gibi; heyecan verici ve adrenalin doludur!

Doğru Sanılan: Bir kitabın tüm bölümleri eşit değerdedir.

Doğrusu: Değildir! Hızlı okuma, bir buğday tanesini içindeki samandan ayırmayı öğretir.

Doğru Sanılan: Daha hızlı okumak, dikkati azaltır.

Doğrusu: Aksine, yavaş bir okuyucu, konuya ilgisini ve konsantrasyonunu daha hızlı bir şekilde kaybedebilir.

Doğru Sanılan: Hızlı okuma ilkokul seviyesinde başlamalı.

Doğrusu: Aksine, ilkokul öğrencileri için kesinlikle hızlı okuma olmaz. İlkokul hızlı okumanın değil, anlamak için okumayı öğrenme zamanıdır. Hızlı okuma en aşağı 6. sınıf olmak üzere 6., 7. ve 8. sınıflarda başlamalıdır. Bunun nedenleri ayrı bir makale konusudur.

Doğru Sanılan: İnsanlar dakikada 10.000, 25.000 ve hatta 80.000 kelime hızla okuyabilirler ve anlayabilirler

Doğrusu: Hızlı okuma eğitimi almamış bir kişinin ortalama okuma hızı dakikada 125 – 225 kelime aralığındadır. Eğitimle bu hız iki, üç ve hatta dört kat artırılabilir. Bu, eğitim öncesi bir kitap okuyan bir kişinin eğitim sonrası aynı sürede artık 3 veya 4 kitap okuyabilmesi demektir. Veya kişinin eğitim sonrası, eğitim öncesi bir kitap okumak için kullandığı sürenin üçte biri veya dörtte biri sürede aynı hacimde bir kitabı okuyabilmesi demektir. Ancak bazı sahtekar kişiler bazı TV programlarını da kandırarak veya hileyle sanki dakikada 10.000, 25.000 ve hatta 80.000 kelime hızla okuyabiliyorlarmış gibi bir intiba yaratmaktadırlar. Bunlar sahte haberlerdir. Öyle ki bu tip hilelerle Guinness Rekorlar kitabı da kandırılmış ve onayladıkları rekorları savunamamışlardır. Kendilerini bu hileli ve sahte onaylardan kurtarmak ve bu sahte yayınlara ortak olmamak için Guinness hızlı okuma rekorlarını onaylamaktan geri çekilmiştir. Guinness’i de aldatan bu sahte hızlı okuyucularla ilgili daha detaylı bilgi için aşağıda linki verilen makaleyi de okuyabilirsiniz.

ANLAYARAK HIZLI OKUMA İÇİN ÖNCE HAZIRLANIN!

  • Gözlerinizi parlatın! Yani okuma için gözleriniz iyi durumda olmalı.
  • Okuma ortamınızın uygunluğu; ışık, sessizlik vb. aman dikkat!
  • Kitabınızı doğru mesafede tutun. Bu genellikle göz seviyesinden yaklaşık 30 – 35 cm mesafedir.
  • Çevrenizde veya yakınınızda bir TV, cep telefonu, ya da sohbet ortamı gibi dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durun!

ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEKNİKLERİNİ BİLMELİSİNİZ!

1. Göz-Parmak Koordinasyonuyla hızlanmaya alışın: Gözlerinizi cümlelere odaklamak için parmaklarınızla cümleyi takip ederek okuma hızınızı artırmaya çalışın. Bu alışkanlığı, beyninizi hızlı okuma sırasında okuduğunuz metni sanki parmakla takip ediyormuşçasına alışkanlık haline getirmelisiniz.

2. İç sesle okumayı sonlandırın: Sözcükleri zihinde seslendirirseniz,  okumayı yavaşlatırsınız. Satır ve kelimelerde boğulursunuz. Sonuçta bu hızlı okumayı bilinçli olarak durdurmak anlamına gelir.

3. Bir sonraki adım okuma çevresini görmektir: Bir paragrafı okurken okuduğunuz kısmın öncesini, sonrasını, tüm paragrafı, hatta tüm sayfayı görecek şekilde çevresel bir vizyon geliştirmektir.

4. Hızınızı yükseltin! Bu konfor seviyesidir. Yapabildiğiniz kadar hızlı okuyun. Hızlı okuma araç sürmek gibidir. Hız yarışçıları, müzik veya sohbet yoluyla dikkatlerinin dağılmasına izin vermezler. En iyi sonucu alıncaya kadar gereken şey sessiz bir ortamdır.

5. Geri atlama alışkanlığını kırın: Tıpkı bir video izliyormuş gibi okuyun. Eğer küçük bir sahneyi kaçırırsanız, hikayeyi geri sarmak zorunda kalmadan hikayenin nasıl gelişeceğini tahmin edebilirsiniz.veya on

6. Anahtar kelimeleri bilin veya öğrenin: Bir yazıda kelimelerin% 40-60’ı ne kritik anlama sahiptir, ne de önemlidir. Anahtar kelimeler metnin ana fikrini yüklenmiş olan kelimelerdir. Bunlar bazen kalın olarak işaretlenmiş ya da altı çizilmiş olabilir. Bu beceri önemlidir.

Bunun için sizi Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar’ın BEYİN HARİTALARI eğitimine davet ediyorum. Bu eğitimle beynimizin nasıl anahtar kelimeler üzerinden düşündüğünü ve hangi kelimelerin anahtar kelimeler olabileceklerini öğrenmeniz yerinde olacaktır.

 

7. “Otobüs Duraklarını” ortadan kaldırın: Göz kendini dinlendirir. Gözler satırı okurken, periyodik olarak durur ve bir kelimeye odaklanarak “dinlenirler”. Çocuklar her kelimede gözlerini dinlendirirler. Yaş büyüdükçe gözler satır üzerinde düzgün bir şekilde hızı artarak hareket eder. Onun için çocuk değilseniz, ara vermeyin, devam edin; beyniniz gözünüzün atladığı kelimelerin anlamlarını kendi becerisiyle birleştirir, okuma hızınız artar.

8. Molalar verin: Bir saatlik hızlı okumadan sonra on dakikalık bir mola vermek, verimi artırır.

9. Satırdaki kelimelere odaklanın: Diğer bir hızlı okuma tekniği, her satırın sol ve sağdaki üçüncü kelimeyi / ifadesini kabaca vurgulamak ve onlara odaklanmak olacaktır. Bu tür vurgulama tekniği aynı zamanda okuma süresini kısaltmaya da yardımcı olur.Sonunda, hızlı okuma sihirli bir sır değildir. Gerçekten disiplinli bir şekilde çalışırsanız dakikada 1000 kelime neden okumayasınız?  Hatta, daha hızlı da okumayı öğrenebilirsiniz; belki şimdiki çalışma sürenizi hızlandırıp iki katına çıkarsanız iki hafta içinde de hızlı okumaya başlayabilirsiniz. Size tavsiyem, yaşam boyu süren hızlı bir okuyucu olmak istiyorsanız (yetkin bir yarış arabası sürücüsü olmak gibi) zaman, konsantrasyon ve uygulama vazgeçilemezdir! Kısa bir süre sonra da, hızlı okuma beceriniz bilinçli bir hızlı okuma alışkanlığından çıkıp, refleks haline gelecektir.

Sonuç: Okuma hızı ve anlama arasındaki bağlantı için şu örneğe dikkat edin!

Sinema filmlerini bilirsiniz. Bir film, hareketi simüle etmek için hızlı bir şekilde ardı ardına hareketsiz görüntülerden oluşur. Eğer filmi yavaşlatırsanız, hareket ve anlam yavaşlar ve film anlaşılmaz olur, hatta etkisi azalır. İzleyiciler, film hakkında normal hızda göründüğü kadar fazla şey öğrenemezler. Aynı şeyi anlayarak hızlı okuma için de düşünün. Bir kişi bir metni kelime-kelime okursa, konunun ana fikrini ve anlamlarını kaybedecektir. Bu nedenle beyninizin hızlı düşünme ve hızlı anlama becerisini yakalamak için hızlı okumalısınız.”

2-) Sesli Okumak mı sessiz Okumak mı? hangisi hafızada Daha Çok Kalır?

SESLİ OKUMAK MI, SESSİZ OKUMAK MI? HANGİSİ HAFIZADA DAHA İYİ KALIR?

 

SESLİ OKUMAK MI, SESSİZ OKUMAK MI? HANGİSİ HAFIZADA DAHA İYİ KALIR?

“Sesli okumak okuma hızını yavaşlatırken, hafıza teknikleriyle desteklenmemiş bir sessiz okumanın da hafızada kalması zordur.” – Melik Duyar

Okumak; anlamı aramak, anlamak, bulmak ve kavramak; anladığını seslendirmek; sembollerin kodlarını çözmek üzere izlenen bilişsel bir süreçtir.

Okuduğumuzda gözlerimizi, harfler, noktalama işaretleri ve boşluklar gibi yazılı semboller için kullanırız ve beynimizi bize mesajı iletilen kelimelere, cümlelere ve paragraflara dönüştürmek için kullanırız. Gözümüz kelimeleri fotoğraflarken, zihin algılar ve ses organlarımız onlara can verir.

Okumak;

1-) Dudakların oynadığı ve  yakındaki diğer insanların okuma sesini duyabildiği “SESLİ OKUMA“,

2-) Dudakların belli belirsiz oynadığı veya oynamadığı, ses tellerinin okumayı içten yaptığı, ama diğer insanların bir ses duymadığı İçten Seslendirmeli SESSİZ OKUMA“,

3-)Takistoskop Göz Açıları” genişletme egzersizlerine dayanan, yoğun göz açısı egzersizleri sonucu okunanların hızla gözle görülüp geçildiğiSadece Gözle SESSİZ OKUMA“,

4-) Öncelikle beynin hızlı anlamayla ilgili hafıza teknikleri, hızlı düşünme, “Beyin Haritaları” vb. tekniklerle eğitilmesi ve göz açılarının genişletilmesiyle ses tellerinin okuma yapmadığı ulaşılan en son algılama seviyesi olan “Beyinle – MEGA HIZLI OKUMA

olmak üzere dört şekilde yapılmaktadır.

SESLİ OKUMAK“, çok hızlı düşünebilen beyin hızını, sesli okurken mecburen hareket etmek zorunda olan dudakların hızıyla sınırladığı için çok yavaştır.

Sadece Gözle SESSİZ OKUMA” okumanın beyin yoğun değil, göz yoğun bir faaliyet olduğu kabulüne ve gözün görme hızının geliştirilmesi fikrine dayanmaktadır. Bu bir çeşit ilkel hızlı okuma şeklidir. Bilginin hızla okunması sırasında, hızla anlaşılmasını, hızla hafızaya yerleştirilmesini ve daha sonra hatırlanmasını sağlamakta başarısızdır.

Anlama ve hafızada tutulma oranı göz önüne alındığında “İçten Seslendirmeli SESSİZ OKUMA” ile “Sadece Gözle SESSİZ OKUMA” arasında hemen hemen hiçbir fark yoktur. İkisinin arasındaki tek fark “Sadece Gözle SESSİZ OKUMA“nın diğerine göre biraz daha hızlı olmasıdır. Aralarında hız anlamında bir fark olsa da, sonuçları hemen hemen aynı olduğu için, “İçten Seslendirmeli SESSİZ OKUMA” ve “Sadece Gözle SESSİZ OKUMA” bundan böyle birlikte “SESSİZ OKUMA” olarak sınıflandırılacaktır.

Beyin Temelli Eğitimler” üzerine kurulmuş olan “MEGA HIZLI OKUMA“, okumanın en gelişmiş beyinle okuma seviyesidir. Okumanın göz yoğun olmaktan çok, beyin yoğun bir faaliyet olduğu kabulüne dayanarak geliştirilmiş bir hızlı okuma şeklidir. Konsantrasyon ve odaklanmanın yüksek olduğu, okunan bilginin hızla anlamlandırılarak, aynı anda hafızaya yerleştirildiği ve bilginin daha sonra da hatırlanmasını sağlayan beyin aktivitelerini içeren bir okuma şeklidir.

Bu arada dört farklı “Dil Becerileri” mevcuttur. Bunlar:

  • Dinleme
  • Konuşma
  • Okuma
  • Yazma

Okuma, bu dört dil etkinliğinin üçüncüsüdür.

SESLİ OKUMA” ve “SESSİZ OKUMA“nın yaşamımızdaki yeri çok önemlidir. Bu önemden dolayı, öğretmenlerimiz ilk andan itibaren öğrenme aşamasında, öğrencileri “içten okuma” alışkanlığından uzak tutarlar. Çünkü okumayı öğrendiklerini göstermeleri için bize veya öğretmene “SESLİ OKUMALARI” gerekmektedir. Ayrıca okuduklarını duymaları da sesleri tanımaları açısından bu etapta önemlidir.

İlk Sesli Okumayı Öğrenmek

İlk temel, ilk okuma yaşlarımızda atılır. Öğrenci, gayretle okuyup, öğrenir; önce “SESLİ OKUMA”, sonra “İçten Seslendirmeli SESSİZ OKUMA” alışkanlığını kazanır ve yaşamının ileri evrelerine yayılan öğrenme serüveni başlar.

Bu yazıda, anlama ve hafızada kalma oranının en üst seviyede gerçekleştiği beyinle yapılan “MEGA HIZLI OKUMA” hariç tutlarak, cevabını aradığımız soru şudur:

SESLİ OKUMAK veya SESSİZ OKUMAK (içten seslendirmeli veya sadece gözle); hangisi bilginin hafızada daha çok kalmasını sağlıyor?

ARAŞTIRMA: SESLİ Mİ, SESSİZ Mİ OKUMALI?

Bir deneysel araştırma, yazılı bilgiyi yüksek sesle okuduğumuzda, o yazının konusunu ve bilgileri daha iyi hatırladığımızı; bunun sesli okuyarak okuma ve bilgilenme eylemine doğrudan katılımımızdan kaynaklandığını ortaya çıkarmıştır.

Birçoğumuzun deneyim yoluyla öğrendiklerinden hareket ederek doğrulasak da; farklı okuma veya dinleme stratejilerinin karşılaştırıldığı bir çalışma, kendi kendinize yüksek sesle okumanız durumunda, okuduğunuz metindeki bilgiyi hatırlama ihtimalinin daha yüksek olduğunu bulmuştur.

SESLİ OKUMAK MI, SESSİZ OKUMAK MI HAFIZAYA YARDIM EDER?

Çalışmada, 75 lisans öğrencisi ilk deneme olarak yaklaşık 15 dakika içinde 160 ortak kelimeyi okudular. Bu etkinlik için hiçbir sebep veya açıklama yapılmadı. İkinci denemede, iki hafta sonra, daha önce okudukları aynı kelimelerin verileceği ve sonra da hafızalarının test edileceği söylenen kısa bir oturuma daha katıldılar. 160 kelimenin yarısı her birinde 20 kelime olan dört farklı öğrenme ortamında kendilerine verildi:

  • Sessiz okuma ortamı
  • Bir başkasının okuduğunu dinleme ortamı
  • Kendi okuma kaydını dinleme ortamı (İlk oturumda kaydedilmişti.)
  • Sesli okuma ortamı

Daha sonra yarısı denemede verilen toplam 160 kelimenin tümünü içeren bir “Kelime Tanıma Testi” verildi; her bir kelimeyi iki kategoriye ayırmaları istendi: “Çalışılmış kelimeler” ve “Yeni Kelimeler” olarak sınıflandırmaları istendi.

Guinness Hızlı Okuma Dünya Rekorları

Beklenen performans hipotez ile uyumluydu:

  • Sesli okumak hafıza açısından en iyisiydi.
  • İkincilik, kendi okuma kaydını dinlemekte idi.
  • Üçüncü sırada, bir başkasının okuduğunu dinlemek vardı.
  • En son sırada ise sessiz okuma yer aldı.

Bununla birlikte, yüksek sesle okumak ile bir başkasının sesli okuduğunu dinlemek arasında fazla fark olmasa da, hatırlanma oranı bakımından sesli okunan kelimeler,  bir başkasının söylediklerinden anlamlı bir şekilde daha iyi hatırlanıyordu (isabet oranı% 77 – % 74).

Başka birinin konuşmasını dinlemek, kendi kendine sessizce okumaktan çok daha iyiydi (% 69’a karşı% 65).

Bu sonuçlar önceki araştırmalarla tutarlıdır, ancak farklar öncekinden daha küçüktür. Nedeni, katılımcıların daha önceki araştırma oturumunda kelimeleri daha önce öğrenmiş olma ihtimalidir.

SONUÇ: KENDİ KENDİNE SESLİ OKU!

Her durumda, bulgular, kendi kendimize sesli okumanın hafızaya yardımcı olacağı fikrini desteklemektedir. Bu destekler içinde öne çıkan üç ortam var. Bu ortamlar içinde de öz-referanslama dediğimiz benliğin işin içine katılmasıyla yapılan okuma ortamı daha etkili bir şekilde hafızaya destek sağlamaktadır. Burada okuyanın sesli okuma sırasında, okuma eylemini sadece gözle sınırlamayıp, dil becerilerini kullanma ve konuştuğunu kulaklarıyla dinlemek gibi etkenlerle benliğini harekete geçirmesi gibi beceriler hafızayı kısmen desteklemektedir.

OKUMA BECERİLERİ VE “MEGA HIZLI OKUMA” SEVİYESİ

Bu araştırmaların sonucunu danıştığımız, okuma ve hafıza ilişkileri üzerine Dünya Hafıza şampiyonu olan Melik Duyar “Eğer okuduklarınızı hafızanızda tutamıyor ve gerektiğinde de hatırlayamıyorsanız, okumanın veya çok hızlı okumanın hiçbir anlamı yoktur. Böyle bir okuma zamanı boşa harcamaktan başka bir şey değildir” dedi ve şöyle devam etti “Okuduklarınızın hafızada kalmasını istiyorsanız, yavaş da olsa ya sesli okuyun, ya da ‘Mega Hızlı Okuma’ Tekniklerini öğrenerek yüksek hızda beyninizle okuyun!

Hem sessiz, hem hızlı, hem de kalıcı bir okumanın nasıl olacağını merak edenler Mega Hafıza tarafından hazırlanmış olan aşağıdaki kısa filmi izleyebilirler:

 

Şüphesiz sesli okumak daha az zamanda daha fazla okuma yapabilmek için uygun bir okuma şekli değildir. Hızlı olabilmek ve okuma hızınızı dudak hareketlerinizin hızı ile sınırlamamak için sessiz okumanız gerekiyor. Bu arada hafıza teknikleri desteği olmadan yapılan sessiz okuma da hafızada pek kalıcı olmuyor. Hem sessiz, hem hızlı, hem de kalıcı bir okuma şekli olan “Mega Hızlı Okuma” eğitimiyle ilgili daha fazla bilgi almak isteyenler ayrıca aşağıda verilen linklerden bu eğitim programına ulaşabilirler.

3-) Kitap Okumak Ömrü Uzatıyor, İşte İspatı

KİTAP OKUMAK ÖMRÜ UZATIYOR İŞTE İSPATI

 

Kitap okumak ömrü uzatıyor: “Kitap okumak ile uzun yaşam arasında bir ilişki var mı?” diye düşünüyorsanız, Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre kitap okuyanlar, okumayanlara göre daha uzun yaşıyor.

Open Culture adlı internet sitesinin 3 bin 635 kişiyle yaptığı araştırmada, haftada 3.5 saatten az kitap okuyanların, daha çok okuyanlara göre daha az yaşadığı ortaya çıktı.

Kitap okuyanların ömrü ise, hiç okumayanlara göre iki yıl daha uzun. Yale Üniversitesi öğretim üyesi Becca R. Levy’ye göre, “Günde en az yarım saat kitap okuyanlar, okumayanlara göre yaşam süresi bakımından önemli bir avantaja sahip” dedi. Yani, kitap okumak ömrü uzatıyor.

Araştırmada bunun sebebinin ne olduğu ise belirtilmedi. Daha önce de bazı araştırmalar kitap okumanın ekonomik refahtan ruh sağlığına kadar farklı alanlarda bireylerin hayatını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymuştu.

Kitap okuma sadece ömrü uzatmıyor, kişiyi başarıya götürerek yaşam kalitesini de geliştiriyor. Kitap okumak üzerine ilham veren bir hikaye olan “Mein Balıkçısı” başlıklı aşağıda linki verilen hikayeyi de okuyabilirsiniz;

Mein Balıkçısı – Başarı Hikayesi

4-) Hızlı Okuma nedir?

HIZLI OKUMA NEDİR?

 

Hızlı Okuma’ nın ne olmadığını belirterek başlayalım: Hızlı okuma, tamamen farklı bir okuma şekli değildir! Öyleyse nedir hızlı okuma? Hızlı okuma, kişinin hızlı okuma yeteneğini geliştirmek için kullanılan çeşitli tekniklerin bir bileşkesidir. Hızlı okuma teknikleri, gruplama, geniş görme, içten okumayı durdurma, hızlı algılama, hızlı anlama, bilgiyi hızla hafızaya yerleştirme ve öğrenilenlerle beyinde ilgili olan bilgiler arasında hızlı bağlantılar kurma gibi tüm zihinsel fonksiyonları  içerir. Birçok mevcut hızlı okuma eğitim programları kitap, video, yazılım ve seminer içermektedir. Hızlı okuma teknikleri konusunda bir eğitime katılmayı planlıyorsanız, işe aşağıda web sitesinin linki verilen “Hızlı Okuma Derneği”nin ücretsiz online eğitimlerine üye olarak başlayabilirsiniz:

HIZLI OKUMA DERNEĞİ’NDEN ÜCRETSİZ HIZLI OKUMA KURSUAnlayarak Hızlı Okuma Teknikleri

Hızlı okuma, diğer bir ifadeyle, “sadece okumaya daha fazla odaklanmaktır” da denebilir. Okuma, gözleri, kulakları, ağzı ve tabii ki beyni okuma eyleminde buluşturmaktan ibarettir. Hızlı okuma, bu duyularınızı normal okumadan daha fazla meşgul eder. Çünkü duyularınızı ve beyin gücünü daha verimli kullanırsınız. Bu doğrultuda hızlı okuma ; kişinin kısa bir zaman diliminde çok daha fazla kelime okumasıdır. Hızlı okumanın sadece kelimelerin hızlı okunması olmadığını, aynı zamanda okunan metnin daha hızlı ve daha iyi anlaşılması demek olduğunu yakaladınız sanırım. Hızlı okuma doğuştan  gelen bir yetenek değildir. Sonradan bazı özel teknik ve becerileri bünyesinde bulunduran eğitimler sonrası kazanılmaktadır.

Buna göre hızlı okuma becerisi şu kademeleri kendinde barındırmaktadır:

1- Hızlı ve Geniş Görmektir:

Bir kitabı sırtı dönük okuyabilir misiniz? Elbette gözlerinizle gördüğünüzü okuyabilirsiniz. O halde okuma aracınız gözünüzdür. Gözünüzü nasıl kullanmalısınız?

  • Bir bakışta çok sayıda kelimeyi görebilir ve okuyabilirsiniz.

Göz çok kapasiteli bir organdır. Onu uygun eğitim ve egzersizlerle bir bakışta çok sayıda kelimeyi görebilecek hale getirebilirsiniz.

  • Göz açınızı genişletebilirsiniz.

Böylece bir tek kelimeyi okuduğunuzu sandığınız anda bile bir çok kelimeyi okuyup anlayabilirsiniz. Hızlı okuyanlar bir kerede, tek kelime üzerinden 8-10 arasında kelimeleri görebilir, okuyabilir ve anlayabilir.

  • Görme şeklinizi sayfanın yatay ve dikey durumuna göre ayarlayabilirsiniz.

Böylece hızlı okuyanlar gibi, bir bakışta iki veya üç satırı görebilir, okuyabilir ve anlayabilirsiniz.

2- Sessiz Okumaktır:

Çoğu insan azman kulaklarıyla okudukları  kelimeleri de duymak; yani sesli okumak isterler. Elbette sesli de okuyabilirsiniz. Bu bir yöntemdir. Televizyon ve radyo spikerlerinin sesli okuma egzersizleri yapmaları meslekleri için önemlidir. Ancak, okurken ses çıkarmanın problemi şu ki, düşündüğünüz hızda değil, konuştuğunuz hızda olduğunuzdur. Hızlı bir okuyucu olmak istiyorsanız sessiz, yani etkin bir göz-beyin kombinasyonu ile okuma yapmanız gerekir. Sesli okuduğunuzda sadece kafanızın sınırları içinde onu fısıldayacak olsanız bile bu zaman alır ve mümkün olduğunca hızlı okuma yapmanızı engeller.

3- Kelimeleri Hızla Çözebilmektir:

Okumalarınızda bilmediğiniz veya tanımadığınız bir kelimeye rastladığınızda, onun şifresini çözmeniz, yani anlamanız gerekir. Bunun için, o kelimeyi hecelere bölün. Sonra telaffuz etmeye çalışın ve bildiğiniz sözlerle ilgili olup olmadığını anlayın. İçerikten anlamaya çalışsanız da bunu bazen kendi başınıza yapamazsanız, bir sözlük veya başka bir referans kaynağına danışmanız gerekir. Ne kadar çok okursanız, anlamını bilmediğiniz daha az kelime kalacaktır. Çünkü kelime dağarcığınız genişleyecektir. Bu da daha hızlı okuyabileceğiniz kelimelerden oluşan metin demektir.

4- Hızlı Anlamaktır:

Okumak yeni şeyler öğrenmektir. Dünyaya okuduğunuz yazarın perspektifinden bakmaktır. Ya da bir sınavı geçmek ve bir iş toplantısına hazırlanmaktır. Ne okuduğunuzu en iyi ne kadarını anladığınızla ölçersiniz.

  • Anlamak İçin Hızlı Okumak:

Eğer doğru bir hızda okursanız kavrama beceriniz artar. Becerilerinizden yararlanarak ne zaman hızlı okuyacağınızı ve ne zaman yavaşlayacağınızı bilmek önemlidir. Hızlı okumacılar hızlarını okuma türüne göre ayarlarlar. Tıpkı, yarış arabalarının veya koşucuların hızlandıkları ve yavaşladıkları anları bilmeleri gibi.

  • Kelime Kapasitesi Genişliği:

Geniş bir kelime dağarcığına sahip olmak hızlı okumacıların en büyük hazinelerinden biridir.

  • Konuya Aşina Olmak:

Okuduğunuz konuyla ilgil sahip olduğunuz arka plan, ne kadar hızlı okuduğunuzu ve ne kadar anladığınıza etki eder. Tıpkı bildiğiniz bir yolda araba kullanıyorsanız daha seri bir şekilde arabaya zarar vermeden sürüş yapmak gibi güvenlidir. Konuya ve hatta jargona aşina olmak da aynı şekilde okuma hızınızı güvende hissettirir.

5- Konsantre olmak ve Okunanları Hafızaya Yerleştirmektir:

Tüm okumalar bir konsantrasyon gerektirir. Ama hızlı okuma daha fazlasını gerektirir. Çünkü hızlı okuduğunuzda bir çok şeyi eş zamanlı yapmak durumundasınız. Sayfadaki kelimeleri görmeli ve anlamalısınız. Yazarın sunmak istediği ana fikri kaçırmamalısınız. Dahası, yazarla birlikte düşünmeli ve metni birlikte yazdığınızı hayal etmelisiniz.

Gördüğünüz gibi, daha fazla perspektiften okumalı ve ayrıntıları birbirinden ayırmalısınız. Ne zaman kaybolacağınızı, ne zaman hızlı okuyacağınızı ve ne zaman yavaşlayacağınızı bilmek zorundasınız.

6- Okunanları Daha Sonra Hatırlayabilmektir:

Okumanın amacı, kelimelerin yan yana dizilişiyle oluşan satırları görmek ve okumak değildir. Okumanın amacı ulaşmak istediğimiz bilgiye erişerek, onu hafızamızda kalıcı bir şekilde yerleştirmektir. Bu da yetmez, depoladığımız bilgileri yeri ve zamanı geldiğinde hatırlayabilmek ve onu kullanabilmektir. Hızlı okuma, okuma eyleminin hızlandırılması yanında, dikkat, odaklanma ve konsantrasyonla birlikte satırlarda yer alan cümlelerin anlamlarını düşünmek, fikir edinmek ve onu beynimizde depolamak ve yeri geldiğinde kullanabilmektir.

7- Okunanları Diğer Bilgilerle Birleştirerek Yeni fikirler üretebilmektir.

Beynimizdeki nöronlar ilişki ağlarıyla çalışır. Tıpkı, bilgisayarın işletim sistemi veya network sistemler gibi. Beynimiz hızlı okuma sonucunda aldığı bilgileri kortekste yerleştirdikten sonra, eski bilgilerle ilişkisini araştırır ve sonuçta kendisine lazım olacak yeni bilgiyi ortaya çıkarır. Bu aslında bilişsel becerilerin bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme aşamalarındaki form değişikliklerdir. Böylece yeni bir şey öğrendiğimizde, öncelikle önceki bilgilerle karşılaştırma yapıldıktan sonra kişinin ihtiyacına göre o bilgi yeni düşüncelere ve yeni fikirlere kapı açar.

Hızlı okuma ve anlama aslında  sadece bir okuma veya bilgi edinme sürecini değil, bilgi üretme, sonuç çıkarma, problem çözme, karar verme gibi beynimizin bir dizi becerilerini destekleyen bir okuma türüdür. İşte bunların tümünü kapsayan okumaya Hızlı Okumak deniyor!

Okuma Hızınızı ve Anlama Oranınızı Merak Ediyor musunuz?

Cevabınız evet ise, Türkiye Hızlı Okuma derneği (HODER) tarafından ücretsiz olarak sunulan http://www.hizliokuma.org/ sitesine girerek “Okuma Hızınızı Test Edin” başlığı altında yer alan testi kendinize uygulayın. Bu testte;

  • Beyninizin bilgi işleme kapasitesini,
  • Okuma hızınızı,
  • Anlama Oranınızı,
  • Kelime kapasitenizi beş dakika içinde ölçebilirsiniz.

Ayrıca, aşağıda verilen Memoriad Dünya Hafıza, Zihinsel Matematik ve Hızlı Okuma Olimpiyatları başkanı Melik Duyar’ın Okuma-Anlama İlişkisini anlatan kısa videosunu da izlemenizi tavsiye ediyorum:

 

5-) Kitap Okumanın faydaları, Neden Her Gün Okumalısınız?

KİTAP OKUMANIN FAYDALARI – NEDEN HER GÜN OKUMALISINIZ?

 

En son ne zaman bir kitap veya hatırı sayılır bir makale okudunuz? Günlük okuma alışkanlıklarınız tweet’lerin, Facebook güncellemelerinin, e-postaların veya kısa instagram açıklama yazılarının çevresinde mi dönüyor? Peki, kitap okumanın faydaları ve neden her gün kitap okumanız gerektiği konusunda bir makale okudunuz mu?

Düzenli kitap okuma alışkanlığı olmayan sayısız insandan biri iseniz, çok şeyi kaçırıyor olabilirsiniz.

Okumanın önemli sayıda faydaları vardır ve bu yazıda 11 adet kitap okumanın faydaları açıklanmıştır:

1-) Okumak Zihinsel Sağlığınızı Geliştirir

Araştırmalar zihinsel olarak uyarılmanın, Alzheimer ve Demans’ın ilerlemesini yavaşlattığını (ya da hatta önleyebildiğini), beyninizi aktif kullanmanın beyin gücünün kaybetmesini önlediğini göstermiştir.

Vücudun içindeki diğer tüm kaslar gibi, beynin de güçlü ve sağlıklı kalması için egzersiz yapması gerekmektedir. “Kullan ya da kaybet” ifadesi kapasitenin genişletilmesi ve korunması için beynin kullanılması gerektiğine atıf yapan çok güzel bir ifadedir. Bulmaca çözmek ve satranç gibi oyunlar oynamak da beyni kullanmaya yardımcı olmaktadır.

2-) Okumak Stresi Azaltmaktadır

İşyerinizle, kişisel ilişkilerinizle, ya da günlük hayatta karşılaştığınız sayısız başka sorunlarınızla ilgili ne kadar stresiniz varsa da, harika bir hikayede kendinizi kaybettiğiniz anda tüm stresiniz kaybolur. İyi yazılmış bir roman sizi diğer alemlere götürürken, çekici bir makale sizi rahatsız edecek gerginliklerden uzaklaştıracak ve sizi stresten koruyacaktır.

Okumanın stresi azaltma etkisi uykuyu artırma ve kolaylaştırma etkisi de yaratmaktadır.

Çoğu okuyucu bunu yaşayarak görebilir. Normal olarak elinizde bir kitapla uyuya kalmak gibi bir şey yoktur. Ancak stresli bir kişide okuma, uyku hapı gibi etki yaratabilmektedir. Özellikle yorgun ve stresliyseniz, okuma stresi azaltma etkisiyle sizi rahatlatır ve uyukuya dalmanıza neden olur. Bu anlamda uyku öncesi okuma stressiz bir uyku uyumak için iyi bir araçtır. Bu anlamda okuma sadece uykuya dalmanıza yardımcı olmaz, aynı zamanda genel uyku kalitenizi de artırır.

3-) Okumak Genel Bilgi Seviyenizi Artırır

Okuduğunuz her şey kafanızı yeni bilgi parçalarıyla doldurur ve bu bilgilerin ne zaman işe yarayacağını bilemezsiniz. Sahip olduğunuz daha fazla bilgi, karşılaşacağınız herhangi bir mücadeleyi daha donanımlı bir şekilde ele almanızı sağlayacaktır.

Unutmayın, şu veya bu sebeple paranızı, malınızı, mülkünüzü herşeyinizi kaybedebilirsiniz, ancak edindiğiniz bilgiyi sadece ölünce kaybedersiniz. Kitap okumanın faydaları arasında olan bilgi seviyenizin artması bağlantılı olarak empati kurmanızı ve kelime haznenizi de geliştirmektedir.

4-) Okumak Empati Kurmanızı Kolaylaştırır

Sizden farklı koşullarda yaşayan insanların yaşamı ve ortamları hakkında bir şeyler okumak, sizden farklı olanları anlamanızı ve onlarla ilişki kurmanızı kolaylaştırır.

Dünyayı ayaklarımızın önüne seren kitaplar vardır. Bu kitaplar bizi bir an kendi çevremizden uzaklaştırarak ve başkalarının gerçeklerini görmemizi sağlarlar. Bazı kitaplarda zihninizi değiştirme ve tamamen gözden geçirme gücü dahi vardır.

5-) Okumak Kelime Haznenizi Zenginleştirir

Ne kadar çok okursanız, o kadar çok kelimeyle karşılaşırsınız ve bu kelimeler kaçınılmaz olarak günlük kelime dağarcığınıza girerler.

İyi ve zengin bir lisanla konuşmak kişinin herhangi bir meslekte ilerlemesine de çok yardımcı olmaktır. Böyle bir beceriye sahip olmak özgüveninizi artırır. İyi bir okuyucu, iyi bir konuşmacı ve çeşitli konularda bilgili olanlar, diğerlerine göre daha hızlı bir şekilde (ve daha sıklıkla) terfiler alma eğilimindedirler. Bu anlamda okuma kariyer gelişiminize de büyük bir katkı sağlar.

7-) Okumak Hafıza Gücünüzü Geliştirir

Bir kitabı okurken, bir dizi karakterin, arka planların, hırsların, tarihlerin ve nüanslarının yanı sıra, hikaye boyunca yollarını çizilen farklı yayları ve alt grafikleri de hatırlamanız gerekir. Hatırlanması gereken bir bilgiler beyninizi geliştirir ve benzeri şeyleri nispeten kolay hatırlamanızı sağlar.

Oluşturduğunuzu bilgisel ilişkler, yeni sinapsları (beyin yolları) güçlendirir. Bu hem kısa süreli hatırlamada, hem de ruh halinizi dengelemede yardımcı olan mevcut snaps bağlarını  güçlendirir.

Son Güncelleme: Cumartesi, 20 Nisan 2024 13:39  

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 13:39
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1249
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2229996

Haberler

Hakîkati insanların ölçüleri ile değil, insanları hakîkatin ölçüleri ile tanı.

( Hz. Ali (ra) )